ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ

Εικόνες από την ΕλλάδαΜε την αισθητικότητα του ανθρώπου που παρατηρεί και αναθυμάται, ο Γιάννης Μίχας περιδιαβαίνει τα Λιμάνια της Θάλασσας και τους βίους του μόχθου, της νοσταλγίας, της μνήμης, των ελπίδων, της προσδοκίας και της αναπόλησης. Η ζωγραφική για τον καλλιτέχνη αυτόν είναι ένας τρόπος άσκησης και αποτύπωσης διασταυρούμενων στιγμιοτύπων από βιώματα του παρελθόντος και του παρόντος. Ο χρόνος με τις τροχιές του και το φως με τις εντάσεις του διαφοροποιούν, συνήθως, και μετασχηματίζουν τα φαινόμενα, καθώς εκείνα διαπλέκονται με τις διεργασίες της συλλογικής συνείδησης και του ασυνείδητου, τις μορφές που παραπέμπουν σε αρχέτυπα και τις νομοτέλειες που μας καθορίζουν.
Οι συνθετικά στερεοσκοπικές δομές της κάθε εκφραστικής διεργασίας του ζωγράφου, υποδεικνύουν την δωρικότητα ανάπτυξης των επιπέδων του βάθους και επιφάνειας, στα έργα του. Με κυβιστική ανάλυση και επαναδιάταξη μορφών, φωτός και χώρου, ο Γιάννης Μίχας δημιουργεί το δικό του προσωπικό ιστό «αφήγησης» των συνοπτικών και περιεκτικών των εμψυχωμένων τοπίων, όπου η φύση έχει εμποτιστεί από τα ανθρώπινα θαύματα και τραύματα μιας περιπέτειας ζωής, ενώ οι μορφές που εγκατοικούν ως αδιάσπαστες μονάδες μιας φυσιοκρατικής, θαρρεί κανείς, νομοτέλειας.
Η ευρυματικότητα, η ενάργεια του βλέμματος, η ειλικρίνεια των προθέσεων και η αμεσότητα της αποτύπωσης, δεν αναστέλλουν την ποιοτικότητα ύφους του δημιουργού. Η ζωγραφική, ωστόσο, έχει τη δική της γλώσσα, τα δικά της φάσματα ενδοσκοπήσεων και ενατένισης. Και ο Γιάννης Μίχας σε κάθε του έργο μας κινεί στους δρόμους της θάλασσας και των λιμανιών στην αγαπημένη του Ελλάδα και τα νησιά της, στη γαλήνη και στο γαλάζιο του ουρανού της, στα δρομολόγια και τα βάθη των νερών, κυρίως όμως στα μήκη κύματος όπου συναντούμε τα ξεχασμένα και τα παραλειπόμενα της ζωής, μαζί με τα ταπεινά, τα μικρά και τα μεγάλα του κόσμου που μας συντροφεύει, μας ταξιδεύει και μυθεύει τα όνειρά μας

ΑΘΗΝΑ ΣΧΙΝΑ
ΚΡΙΤΙΚΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Τ (AICA)