Αυγ26
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ 26/8/2011
26/8/2011 11:32:00 πμ

Θέλω να καλωσορίσω όλες και όλους όσους παρευρίσκονται στη σημερινή μας συνάντηση.

O λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ – είναι η ανάγκη του Κινήματός μας να συνδιαλέγεται και να ανατροφοδοτείται από τη σκέψη και τη δυναμική των στελεχών του, των φίλων, των πολιτών, των φορέων.

Είναι η ανάγκη στις συνθήκες έκτακτης κρίσης που περνά η χώρα, η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνησή μας, να μην είναι προσπάθεια του ενός ή των λίγων, αλλά μια κοινή, συλλογική προσπάθεια για να σηκώσει η χώρα κεφάλι και να μπει και πάλι σε τροχιά δημιουργίας και προόδου.

Το λέω αυτό διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα δίνει μια δύσκολη και αμφίρροπη μάχη για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή.

Μια δύσκολη μάχη για να αποφύγει την χρεοκοπία στην οποία μας οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια οι παθογένειες και τα συσσωρευμένα λάθη όλων κατά τη γνώμη μου των Κυβερνήσεων του παρελθόντος, ιδίως όμως της τελευταίας που πήδηξε όπως θα θυμόμαστε από το πλοίο για να γλυτώσει από την οικονομική θύελλα που πλησίαζε, αδιαφορώντας για το πλήρωμα και τους επιβάτες.

Μετά λοιπόν την αποκάλυψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που επέφερε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση μας κλήθηκε να ανακόψει τον κατήφορο που οδηγούσε στη βέβαιη χρεοκοπία.

Ο Πρωθυπουργός, κλήθηκε να σηκώσει το βάρος μιας λανθασμένης πορείας πολλών ετών, κλήθηκε να υπερασπιστεί την τιμή και το μέλλον της χώρας σε όλο τον κόσμο, με αξιοπρέπεια και επιμονή.

Και η Κυβέρνηση κλήθηκε να λάβει και έλαβε επονείδιστες αποφάσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση να λάβει.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι τα μέτρα που πήραμε, το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο, δεν ήταν μέτρα επιλογής.

Ήταν μέτρα ανάγκης.

Μέτρα που δεν αντικατοπτρίζουν, ούτε τον χαρακτήρα μας, ούτε την ιστορία μας.

Η ιστορία μας, όμως, δεν είναι η ιστορία μιας παράταξης που «την κάνει» στα δύσκολα.

Η ιστορία μας είναι η ιστορία μιας παράταξης που κάνει πάντα, αυτό που χρειάζεται, για να σωθεί η πατρίδα.

Και σήμερα, μέσα στην κρίση και στην σκληρότητα των ημερών, το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με τη συνείδηση του εθνικού και όχι του στενά κομματικού συμφέροντος.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί μέσα στην κρίση, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να έχει ψυχή σε μια ηττημένη πατρίδα.

Εμείς δεν ποντάρουμε στην καταστροφή της χώρας όπως πράττουν οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι του εξωτερικού αλλά και οι εγχώριοι πολιτικοί καιροσκόποι.

Διότι σας ρωτώ όπως και κάθε πολίτη, τι άλλο εκτός από πολιτικός καιροσκοπισμός είναι η στάση που κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Είναι στάση αυτή που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που από τη μία πετροβολεί την εθνική προσπάθεια ασκώντας στείρα αντιπολίτευση και από την άλλη τάζει λαγούς με πετραχήλια και έξοδο από την κρίση με μαγικά ραβδιά;

Η Νέα Δημοκρατία όπως και την περίοδο 2004-2009 έτσι και σήμερα ζει στον κόσμο της.

Και όπως τότε δεν επένδυσε στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και απέτυχε έτσι και σήμερα επενδύει στην αποτυχία της χώρας, για να "δικαιωθεί".

Αν όμως η Κυβέρνησή μας είχε ακολουθήσει τη μικροκομματική στάση της ηγεσίας της Ν.Δ. η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει από πέρσι.

Αν δεν ψηφίζαμε το Μνημόνιο, η χώρα θα είχε πτωχεύσει από πέρσι το Μάιο.

Αν δεν παίρναμε τις αποφάσεις που πήραμε, κανείς δεν θα μας άκουγε, κανείς δεν θα ασχολιόταν μαζί μας, με τη μηδενική αξιοπιστία που κληρονομήσαμε από τη Ν.Δ.

Αν δεν ψηφίζαμε το Μεσοπρόθεσμο, δεν θα ήμασταν σε θέση να διαπραγματευτούμε τη συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει και δεν θα χρεοκοπήσει χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Το μόνο που πραγματικά μπορεί να χρεοκοπήσει είναι η ανεύθυνη πολιτική των μαθητευόμενων μάγων και του αρχηγού της ΝΔ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλω να θυμίσω κάτι σε όλους μας επειδή πολλές φορές το ξεχνάμε.

Η προσπάθεια που έχει καταβάλλει όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Κυβέρνησή μας υπήρξε ακόμη πιο δύσκολη εάν την δούμε υπό το πρίσμα της διεθνούς αναξιοπιστίας που εξ αρχής μας περιέβαλλε και δυσκόλευε κάθε βήμα μας.

Εμείς, τι έπρεπε να κάνουμε;

Τρία πράγματα: Να κερδίσουμε χρόνο, να πείσουμε τους εταίρους μας να ασχοληθούν σοβαρά μαζί μας και να παραμείνουμε πάση θυσία ζωντανοί - να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Τι κάναμε;

Πρώτον, αναλάβαμε εμείς οι ίδιοι, από την πρώτη στιγμή, την ευθύνη για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μας, πέρα από τα ελλείμματα και τα χρέη.

Δεύτερον, αποδείξαμε ότι όταν λέμε ότι θέλουμε να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας, το εννοούμε.

Τρίτον, ξεκινήσαμε εκστρατεία για να πείσουμε τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές.

Και επειδή το πρόβλημα είναι γενικότερο, η επίλυσή του απαιτεί, αυτό λέμε εδώ και ενάμιση χρόνο, τόσο αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και νέα εργαλεία-παρεμβάσεις, γιατί τα μέτρα λιτότητας απλά δεν επαρκούν και είναι πολλές φορές άδικα:

Μιλήσαμε για την ανάγκη ευρωπαϊκού μηχανισμού, για την ανάγκη κινητοποίησης της Ε.Ε.

Μιλήσαμε για την ανάγκη να μπουν κανόνες στις ανεξέλεγκτες διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Την ανάγκη να ελεγχθούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Μιλήσαμε για την ανάγκη να εξετάσει η Ε.Ε. την έκδοση ευρωομόλογου.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας;

·        Σταθήκαμε όρθιοι, κερδίζοντας χρόνο, όπως θέλαμε, αποφεύγοντας τη βέβαιη χρεοκοπία.

·        Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις και εφαρμόσαμε πολιτικές που έπεισαν όλους για την αξιοπιστία μας και ότι αξίζει να ασχοληθούν σοβαρά μαζί μας.

·        Καταφέραμε να δημιουργήσουμε εκ του μηδενός τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που έσωσε την Ελλάδα - και μετά, άλλες χώρες - από τη χρεοκοπία. Έτσι καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, για να μπορούμε σήμερα να συμμετέχουμε ουσιαστικά στην Ευρώπη και στη διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους.

·        Μειώσαμε το έλλειμμα μας 5% το 2010, κάτι που κανένας δεν περίμενε και που καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει πετύχει. Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός διόγκωσης του χρέους.

·        Καταφέραμε το Μάρτιο - πριν από λίγους μήνες - να πετύχουμε την επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου, για τα 110 δις του Μηχανισμού Στήριξης.

·        Καταφέραμε με τις αποφάσεις της ιστορικής συνόδου της 21ης Ιουλίου να καταστήσουμε διαχειρίσιμο το συνολικό χρέος της χώρας και τώρα είναι η ώρα αυτές οι αποφάσεις να βρουν την τάχιστη εφαρμογή στην πράξη.

Όλοι πλέον στην Ευρώπη έχουν αντιληφθεί ότι το πρόβλημα είναι όντως και ευρωπαϊκό.

Όλοι λένε ότι πρέπει να μπουν κανόνες για να αντιμετωπιστεί η διεθνής κερδοσκοπία.

Όλοι αναζητούν τρόπους για να ελεγχθούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Υπάρχουν προβλήματα; Πολλά και μεγάλα με πρώτα αυτά που έχουμε να τακτοποιήσουμε στον οίκο μας.

Διότι όπως έχουμε δει, πολλές αποφάσεις μας δύσκολα υλοποιούνται από μία κρατική μηχανή που για δεκαετίες ήταν σε λήθαργο.

Παρά ωστόσο τις έκτακτες συνθήκες, τους μήνες που πέρασαν η κυβέρνησή μας προώθησε αρκετές από τις προγραμματικές της επιλογές, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις των καιρών.

Θυμίζω ότι τέτοιες είναι :

·        η ριζική αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας με την ενίσχυση της περιφερειακής διοίκησης που έφερε το πρόγραμμα «Καλλικράτης»

·        οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της κυβέρνησης, όπως η διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου και η λογοδοσία (πρόγραμμα «Διαύγεια»), η αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών, η απαγόρευση των προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημοσίου.

·        η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να εγγυάται την καταβολή συντάξεων και την πρόνοια για τις επόμενες γενιές εργαζομένων,

·        η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ με δραστική περιστολή της φαρμακευτικής σπατάλης και η αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων,

·        η ιστορική ψήφιση του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση που αλλάζει το τοπίο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος

·        η προώθηση του νέου φορολογικού συστήματος

Σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, το ΠΑΣΟΚ καλείται σήμερα να πετύχει ταυτόχρονα δύο κρίσιμους εθνικούς στόχους.

Από τη μια πλευρά να προωθήσει επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα για την έξοδο από την κρίση, και από την άλλη να εκφράσει πολιτικά εκείνους που πλήττονται περισσότερο - τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.

Από την άποψη αυτή, γίνεται αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καλείται μόνο να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος, αλλά να αλλάξει ριζικά την χώρα.

Οι αξίες, η ταυτότητα και το πρόγραμμά μας δεν τελούν σε αναστολή λόγω της κρίσης, αντίθετα θα πρέπει να σφραγίσουν την έξοδο από την κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ θα βάλει την ψυχή του για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου και θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου, με πυξίδα το πρόγραμμα, τις ιδέες και την προοδευτική του ταυτότητα.

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελεί πόλο παραγωγής πολιτικής, δύναμη ανανέωσης του πολιτικού συστήματος και παράγοντα ευθύνης, αγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και αισιοδοξίας.

Έστω κι αν καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί.

Τώρα έχουμε την ευθύνη, να προχωρήσουμε στην καθολική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την ανάπτυξη και να είναι σε θέση να προσφέρει βιώσιμη ευημερία στους πολίτες.

Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή στην οικονομία και στην εργασία, στην παιδεία και στην υγεία, στη δικαιοσύνη, το κράτος και τους θεσμούς, σε όλους τους τομείς.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δημιουργικό κύμα, που θα σαρώσει την καθυστέρηση. Αλλά και ένα μεγάλο κίνημα αποφασισμένων πολιτών, που με συστηματική δουλειά, σε κάθε χώρο και βήμα προς βήμα, θα απαιτήσουν και θα εγγυηθούν ότι η χώρα μας θα γίνει καλύτερη στο τέλος αυτής της δύσκολης πορείας που έχουμε μπροστά μας.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μέσα σε αυτό το κλίμα η πρόταση του Προέδρου μας, να ενεργοποιήσουμε τις καταστατικές δυνατότητες για τη σύγκλιση της προγραμματικής Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματός μας, στην παρούσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία, είναι αναγκαία.

Και καθιστά ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη την Εθνική μας Συνδιάσκεψη, αφού η συγκυρία τής προσδίδει ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος και την αναδεικνύει σε μια κορυφαία διαδικασία.

Η Συνδιάσκεψη θα είναι μια ουσιώδης συλλογική διαδικασία πολιτικού διαλόγου, αντιπαράθεσης και σύνθεσης απόψεων, που θα διαπεράσει ολόκληρη την οργάνωσή μας.

Μέσα από τη συνδιάσκεψή μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε και πάλι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση.

Να σταθμίσουμε τις δεσμεύσεις μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να προτείνουμε με ειλικρίνεια το συνολικό σχέδιό μας για τη χώρα και για τα χρόνια που έρχονται, δίνοντας ελπίδα, σιγουριά και προοπτική στους πολίτες.

Η απόφαση αυτή, πιστοποιεί για άλλη μια φορά, ότι το Κίνημά μας, το ΠΑΣΟΚ, παραμένει ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός.

Η σύγκλιση, συντρόφισσες και σύντροφοι, της Εθνικής Συνδιάσκεψης, καλείται να σηματοδοτήσει την εξωστρέφεια του Κινήματός μας, με πολιτικές, ιδεολογικές και προγραμματικές επεξεργασίες, που θα ανατροφοδοτούν, όχι μόνο το Κίνημά μας, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Καλείται να σηματοδοτήσει, το πολιτικό μας όραμα και τις προγραμματικές μας στοχεύσεις, που θα κάνουν τομές, αλλά και θα διασφαλίζουν τη συνέχεια, για μια Ελλάδα με κοινωνική συνοχή και με ευδιάκριτα τα στοιχεία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Καλείται να σηματοδοτήσει, τα στοιχεία της ανασυγκρότησης του Κινήματός μας και των αναπτυξιακών μας προτεραιοτήτων, μέσα από την κριτική και την αυτοκριτική για την ανασυγκρότηση όλης της χώρας.

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο, ως κυρίαρχη στην πολιτική και στην οικονομία, την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, της προσφοράς και του καθήκοντος.

Με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και με λύσεις που γεννιούνται από τις παρακαταθήκες του Κινήματός μας.

Έχουμε χρέος και ευθύνη, να διασφαλίσουμε τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του Κινήματός μας, τα χαρακτηριστικά που ενέπνευσαν εκατομμύρια Έλληνες, αλλά και να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική, για την παλινόρθωση των αξιών και της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής του τόπου μας και της Δημοκρατίας μας.

Έχουμε χρέος και ευθύνη, να χτίσουμε μια υγιή και αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης, όπως το ΠΑΣΟΚ έχτιζε πάντοτε με τον λαό, μέσα από την συλλογική του δράση. Γιατί το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε πάντοτε, όταν δημιουργούσε μια αυθεντική σχέση με τον πολίτη, με τον άνθρωπο.

Το ΠΑΣΟΚ, και πρέπει, και μπορεί να αποτελέσει, μέσα από τη Συνδιάσκεψή του, τον καθοριστικό αρωγό, στην τεράστια προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρός μας για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Πρέπει, σύντροφοι, να δώσουμε μέσα από την δράση μας, την ελπίδα.

Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η ελπίδα γεννιέται μέσα από την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αποτελεσματικότητα. Και όταν υπάρχει ενότητα, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα στο ΠΑΣΟΚ, τότε οι καταστροφολόγοι θα διαψευσθούν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι εδώ για να σας παρουσιάσω μια Ελλάδα στην οποία είναι όλα ρόδινα.

Δεν είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν μοιράζομαι τον ίδιο προβληματισμό με εσάς για τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις, τα λάθη, τις αδυναμίες που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει η Κυβέρνησή μας.

Προβληματίζομαι, στεναχωριέμαι, οργίζομαι όταν βλέπουμε υψηλόβαθμα στελέχη να εκφράζουν δημόσιο λόγο κατώτερο των περιστάσεων, με επίκεντρο προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές.

Και όχι μόνο εγώ βεβαίως. Η οργή και η στενοχώρια από μεγάλη μερίδα των πολιτών είναι υπαρκτή και, βεβαίως, αυτό το γεγονός δεν μας κάνει ούτε χαρούμενους, ούτε ευτυχισμένους, ούτε γι' αυτά που παραλάβαμε, ούτε γι' αυτά που περνάμε.

Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό υπάρχει όμως μια νέα πορεία που ελπίζουμε να οδηγήσει τη χώρα σε απάνεμο λιμάνι.

Τώρα, όμως, είναι ταυτόχρονα η ώρα του ΠΑΣΟΚ, όλων των μελών και των συντρόφων.

Του ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικά, όποτε ανέλαβε τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας, όχι κάτω από ομαλές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Γιατί, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν ταιριάζει σ' εμάς, στο ΠΑΣΟΚ και στην ιστορία του, ούτε η ήττα, ούτε η λιποταξία.

Η ιστορική αποστολή της δικής μας, σοσιαλιστικής Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ούτε η αυταρέσκεια μιας άπραγης κυβερνητικής θητείας, ούτε καν η λιποψυχία, ακόμη και σε μια δύσκολη και κρίσιμη μάχη, ούτε βέβαια οι ατομικές στρατηγικές.

Η ιστορική αποστολή της δικής μας Αριστεράς, είναι να οδηγεί την πολιτική και κοινωνική εξουσία στο επίπεδο οργάνωσης και ισχύος, που ανταποκρίνεται στα οράματα και τις ελπίδες του λαού μας.

Σε όλη μας την πορεία εξελισσόμαστε παράλληλα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Όπως οφείλει κάθε πραγματικά προοδευτικό κόμμα, δεν μένουμε στάσιμοι. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Διαβάζουμε τις εξελίξεις. Τολμάμε να πούμε αλήθειες στους πολίτες.

Αυτή είναι η ταυτότητα και αυτή η πραγματική ψυχή μας. Και μπορεί οι συνθήκες να μας αναγκάζουν κάποιες φορές να πάρουμε και αποφάσεις που δεν θα παίρναμε αν δεν είχαμε το μαχαίρι στο λαιμό για τη σωτηρία της χώρας, όμως οι αξίες μας παραμένουν οι ίδιες και προχωράμε στη δημιουργία μια καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας και οικονομίας.

Κάνοντας και την αυτοκριτική μας. Διότι την ψυχή μας την χάσαμε κάθε φορά που ταυτιστήκαμε με την εξουσία, τις καρέκλες. Το ΠΑΣΟΚ όμως γυρίζει στις αρχές και αξίες του. Ποτέ δεν ήταν αξία ένα ρουσφέτι στο δημόσιο. Ποτέ δεν ήταν αξία η ανισότητα στη μισθοδοσία ή στην σύνταξη. Ποτέ δεν ήταν αξία η αυθαιρεσία, η αδιαφάνεια ή η ανομία.

Το κόμμα μας, σύντροφοι, βρέθηκε στη δίνη της κρίσης, μπροστά σε μέτρα και πολιτικές, που δεν μας ταιριάζουν. Ξαφνιάστηκε, πόνεσε, οργίστηκε, αλλά είναι εδώ, ενωμένο, για όλες τις μάχες, μέχρι την τελική δικαίωση.

Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Μετά τη δρομολόγηση των προσπαθειών μας να σώσουμε τη χώρα.

Μπροστά μας, είναι το καθήκον να δημιουργήσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις μιας εθνικής συμφωνίας εξόδου από την κρίση, που περιλαμβάνει και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με αιχμή την Ελλάδα της Περιφέρειας και τη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Με διαφάνεια, λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, με αιχμή το πολιτικό σύστημα και την κατοχύρωση των αξιών στην πολιτική και της αποτελεσματικότητας σε κάθε πολιτική εφαρμογή.

Τώρα είναι η ώρα των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Τώρα, για άλλη μία - δύσκολη - φορά, είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ, είναι η ώρα όλων μας. Το Κίνημά μας, οφείλει να είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας.

Εμείς διεκδικούμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Εμείς διακηρύσσουμε πώς, με την παρουσία και τη δράση μας, θα είμαστε ο καταλύτης για τη συγκρότηση του Κινήματος των Πολιτών, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, έχοντας λόγο σε αυτές και χτίζοντας την Ελλάδα του αύριο.

Και τώρα, από αυτή την Εθνική Συνδιάσκεψη  καλούμαστε όλοι να ξαναβρεθούμε μπροστά στην ελπιδοφόρα πρόκληση μιας νέας ιστορικής περιόδου για τη χώρα και την παράταξη.

Στα θέματα της Συνδιάσκεψης συμπυκνώνεται το σύνολο της πολιτικής που πρέπει να δημιουργήσουμε για το μέλλον για να υπάρξει ΕΛΠΙΔΑ.

Τα θέματα θυμίζω ότι είναι :

1.     Το κράτος και η δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη.

2.     Ανάπτυξη, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μέσα από την επένδυση σε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα

3.     Κοινωνία της συμμετοχής, της ευνομίας και της δικαιοσύνης.

4.     Το κοινωνικό κράτος, που σήμερα είναι σπάταλο αλλά και αναποτελεσματικό.

5.     Δίνουμε ξανά ισχυρή φωνή στην Ελλάδα.

6.     Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και η προοπτική της Σοσιαλδημοκρατίας

Αν θέλουμε οι σκέψεις και οι προτάσεις μας να δημιουργήσουν ερεθίσματα στα μέλη, τους φίλους και τους πολίτες πρέπει να καταθέσουμε φρέσκες ιδέες, να μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο που μεταρρυθμίζουμε το κράτος, τη δημόσια διοίκηση (π.χ. όταν κατατίθεται ένας νόμος μαζί με τον νόμο να εκπονούμε και πρόγραμμα εφαρμογής του, να γνωρίζουμε τι προσδοκούμε, τι αποτέλεσμα θα υπάρχει για τους πολίτες).

Τότε είμαι βέβαιος ότι όπως τα καταφέραμε στο παρελθόν, με τον αείμνηστο ηγέτη μας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα τα καταφέρουμε και στο παρόν, για το μέλλον του τόπου, με τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, και με όλους εμάς μαζί.

Σας ευχαριστώ