Απρ14
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 14-15/4/2011
14/4/2011 11:30:00 πμ

Έχουμε μπροστά μας τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό που πρέπει να συνδυαστεί με αποφασιστική ώθηση των μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο βραδυκίνητος ρυθμός υλοποίησης.

 

Χρειάζεται όμως μεταρρύθμιση του τρόπου που κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις:

Γιατί όταν κάνεις μια μεταρρύθμιση πρέπει να έχεις επιχειρησιακό σχέδιο. Όπως επίσης αναγκαίο είναι να εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή κάθε νομοσχεδίου. Παράλληλα προκειμένου να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων πρέπει να επιταχυνθεί η ωρίμανση των έργων.  

 

Όσοι πιστεύουν ή προωθούν τις μεταρρυθμίσεις στην Κυβέρνηση πρέπει να νιώθουν πολύ μόνοι. (λαϊκισμός, συντεχνίες, οικονομικά συμφέροντα που ζουν από το κράτος, νόμοι αδράνειας, είναι οι βασικοί αντίπαλοι των μεταρρυθμίσεων).

 

Πολύ σημαντικό που ο Πρωθυπουργός είναι πια αξιόπιστος συνομιλητής στην Ε.Ε. και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Εξίσου σημαντικά τα μέτρα για εξυγίανση των δημόσιων δαπανών.

 

Έχουμε όμως μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις:

 

·        Πρώτη πρόκληση είναι η λειτουργία δημόσιου τομέα (δομές του Κράτους). Εδώ χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ρήξη με πολυετείς παθογένειες για να γίνει αρωγός της κοινωνίας, και όχι βρόγχος, και φυσικά της ανάπτυξης (οι μεταρρυθμίσεις μέχρι σήμερα φαίνονται χλωμές γιατί ίσως δεν πιστεύουμε όλοι σε αυτές π.χ. Καλλικράτης)

·        Δεύτερη πρόκληση είναι ποιος υλοποιεί ή θα υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Τις πραγματοποιούν τα πραγματικά έμπειρα στελέχη που έχει το Κίνημα; Φοβάμαι πως δεν έχει όλη η ομάδα την αναγκαία επάρκεια που απαιτείται σε τόσο κρίσιμες περιόδους. Χρειάζεται προσωπική χρέωση σε κάθε στέλεχος, σε κάθε υπουργό.

·        Τρίτη πρόκληση η στάση ορισμένων εξ’ ημών να έχουμε εμμονές του παρελθόντος ή να αναβάλλουμε αποφάσεις αναγκαίες για το μέλλον. Πρέπει να ξεφύγουμε από πολιτικές προθέσεων και να προωθήσουμε πολιτικές πράξεις.

·        Δεδομένα σε αυτές τις προκλήσεις είναι το πολιτικό πλαίσιο που κινείται η Ελλάδα. Έχουμε λαϊκίστικη αντιπολίτευση που δημιουργεί εμπρηστικές καταστάσεις. Έχουμε ΜΜΕ που καλλιεργούν επαγγελματικά τον φόβο, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση, την μετρολογία που τείνει να μετατραπεί σε μετρολαγνεία. Στον αντίποδα εμείς πρέπει να περιγράψουμε τι θα κερδίσουμε με αυτά που χάνουμε, με ποιο τρόπο, με ποια οφέλη και για ποιους. Να δώσουμε έμφαση στο κοινωνικό κράτος με στοχευμένες παρεμβάσεις.

 

Απαιτείται περισσότερη αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Χρειάζεται να αρχίσουν να βλέπουν φως στο τούνελ οι πολίτες. 

 

Περισσεύουν οι διαγκωνισμοί, οι προσωπικές στρατηγικές, οι ¨δεύτερες σκέψεις¨. Δεν είναι χρήσιμες οι παλινωδίες στις δηλώσεις διαφόρων στελεχών διότι έτσι δεν μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες. 

 

Από αύριο χρειάζεται μαζί με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό να ρίξουμε βάρος στο πρόγραμμα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Να συνεχίσουμε αυτό που τελευταία ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. (συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκστρατεία ενημέρωσης από όλους μας).