Μαρ6
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
6/3/2010 11:08:00 πμ

Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω για την παρουσία και συμμετοχή σας στη σημερινή μας συνάντηση που πραγματοποιεί το Κίνημά μας με στόχο να αναδείξει  τη δύσκολη και κρίσιμη μάχη που δίνει εντός και εκτός συνόρων η ελληνική Κυβέρνηση για να ανακόψει τον ολισθηρό δρόμο της χώρας μας προς την καταστροφή και να χαράξουμε μια νέα, δυναμική και ελπιδοφόρα πορεία για την εθνική μας οικονομία, την εθνική μας αξιοπιστία, την εθνική μας περηφάνια.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η οποία βρίσκεται όχι πλέον στο χείλος του γκρεμού, όπως συνηθίσαμε τόσο καιρό να λέμε, αλλά σε ελεύθερη πτώση στον γκρεμό,  σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις των  Βρυξελλών και των διεθνών αγορών ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύσκολες, σκληρές αποφάσεις.  

 

Τα νέα μέτρα  που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη για μαχαίρι σε επιδόματα και δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, για πάγωμα όλων των συντάξεων, για αύξηση του ΦΠΑ, για νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα,  αποτελούν αναμφίβολα ένα βαρύ φορτίο για κάθε νοικοκυριό. Είναι επώδυνα εκ των πραγμάτων, και ασφαλώς κανείς δεν περιμένει από τον έλληνα πολίτη να τα χειροκροτήσει.

 

Παρά όμως την δυσφορία που αναπόφευκτα προκαλείται και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων που ήδη εκδηλώθηκαν, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύω ότι συμμερίζεται την αναγκαιότητά τους, καθώς γνωρίζει πολύ καλά  ποια είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κατάσταση τραγική που μας προσβάλλει ως κράτος και ως κοινωνία.

 

Πραγματικά, το σκηνικό που κληρονόμησε όχι σε μας, αλλά στην χώρα, στην πατρίδα μας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε ακόμη και την πιο σκληρή κριτική που τους ασκούσαμε.

 

Αποκαλύφθηκαν αδιανόητες σπατάλες, διαφθορά, πελατειακή διασπάθηση του δημόσιου χρήματος, πολιτικές υπέρ των ισχυρών και ενάντια στο γενικό συμφέρον της χώρας, ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης λόγω κομματικών και αναξιοκρατικών παρεμβάσεων, δίχως προηγούμενο.

 

Το ΠΑΣΟΚ τους άφησε το 2004 ισχυρή παρακαταθήκη, μ' ένα ΑΕΠ στο 5% και μια χώρα με αξιοπιστία και αξιοπρέπεια.

 

Τους παραδώσαμε την  Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα της ανάπτυξης, την Ελλάδα των έργων και των υποδομών, την Ελλάδα της ασφάλειας, την Ελλάδα της απασχόλησης και της ευημερίας και εκείνοι μέσα  σε πέντε χρόνια μας παρέδωσαν συντρίμμια.

 

ü      Μια Ελλάδα βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στα χρέη, με το δημοσιονομικό έλλειμμα, στο 12,7% του ΑΕΠ (στα 30 δισ. Ευρώ) και το δημόσιο  χρέος στα 300 δισ. Ευρώ,  πολύ πάνω από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, που φτάνει στα 240 δισ. Ευρώ.

 

Μια Ελλάδα δακτυλοδεικτούμενη και αναξιόπιστη και έχει γίνει  το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και καθημερινή αρνητική είδηση σε όλο τον κόσμο. Τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που κάποτε μας διαφήμιζαν για το γαλάζιο της θάλασσας μας, τώρα μας προσβάλλουν και μας εξευτελίζουν για το γκρίζο της οικονομίας μας. Οι απαράδεκτες προσβολές άγγιξαν ακόμη και τα όρια του ρατσισμού, άγγιξαν ακόμη και ιστορικά μας σύμβολα. Ακόμα και ιστορία μας δέχεται επίθεση!

ü      Μια Ελλάδα παραλυμένη από την απίθανη σπατάλη, το ρουσφέτι, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία. Φαινόμενα που γιγαντώθηκαν την τελευταία πενταετία.

 

Η πορεία που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα ήταν πορεία Τιτανικού. Και όταν κατάλαβε ότι έρχεται το ναυάγιο, αντί να δώσει τη μάχη που όφειλε να δώσει,  πήδηξε από το πλοίο.

 

Σήμερα οι ίδιοι που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στα βράχια και γκρεμοτσάκισαν τη χώρα και θα μείνουν στην ιστορία για την πολιτική και διοικητική  ανικανότητά τους, κάνουν  πως δεν καταλαβαίνουν.

 

Έχουν μάλιστα και το θράσος να ασκούν κριτική και να κάνουν υποδείξεις για συνετή διαχείριση στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη εθνική συγκυρία δεν τους περισσεύει η υποκρισία!

 

Μιλούν ποιοι;

 

Οι υπαίτιοι και υπόλογοι της μεγάλης δοκιμασίας που βιώνουν η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Εκείνοι που βύθισαν τη χώρα μας στην αναξιοπιστία και έγιναν και αφορμή να είναι αναξιόπιστη ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απολογείται σήμερα για το τι δεν έκανε για να σταματήσει τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας.

Εκείνοι που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα και άφησαν λογαριασμούς απλήρωτους και ασήκωτους στις πλάτες τις δικές μας, των παιδιών μας και των γενεών που θα ακολουθήσουν.

 

Και όποιος επιχειρεί σήμερα να τους δικαιολογήσει εκείνους που καντάντησαν την Ελλάδα τον «αδύναμο  κρίκο» της Ευρωζώνης το μόνο που κάνει είναι αποδεικνύει ότι είναι αμετανόητος υπέρμαχος του ψεύδους και της ανευθυνότητας!

 

Ακόμα και τα λεφτά που υπολόγιζε το ΠΑΣΟΚ ότι θα βρει, στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν.

 

Γιατί τόσα χρόνια ζούσαμε με πλασματικούς προϋπολογισμούς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε και γι’ αυτό. Δημιούργησε μια εικονική πραγματικότητα για τη χώρα, και το 2007, για να βγούμε από την επιτήρηση, και το 2009, λέγοντας ότι το έλλειμμα είναι 6% ενώ ήταν 12,7%

 

Τι να πρωτοσυμμαζέψει σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου; Το έλλειμμα που αγγίζει το 13%, το χρέος των 300 δισ., τον εκτροχιασμό των δαπανών, την κατάρρευση των εσόδων ή την κρίση αξιοπιστίας έναντι των εταίρων μας;

 

ü      Από το 2004 στο 2009, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 10 δις ευρώ, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23 δις ευρώ.

 

ü      Το 52% των εσόδων πάει σε μισθούς και συντάξεις. Το αντίστοιχο ποσό, το 2004, ήταν 45%.

 

ü      Το 2004, για επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, χρειάστηκε να καταβληθούν 6 δις ευρώ. Το 2009 έφτασε στο ποσό των 12 δις ευρώ

 

Ολα αυτά, πιστεύετε, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι ο κόσμος δεν τα γνωρίζει;

 

Δεν βλέπει τι γίνεται, δεν ακούει, δεν διαβάζει, μα πάνω απ’ όλα δεν τα βιώνει στην καθημερινή του ζωή;

Ασφαλώς ο έλληνας πολίτης έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας.

 

Ξέρει ότι έχουμε πιάσει πιάτο και βλέπει τον αγώνα και την αγωνία της κυβέρνησης Παπανδρέου να αντιμετωπίσει  τα βαθιά προβλήματα που μας κληρονόμησε το χθες.

 

Η κυβέρνηση Παπανδρέου μέσα σε πέντε μήνες κατόρθωσε να πετύχει όσα δεν πέτυχε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε 5 χρόνια.

 

ü      Εισήγαγε συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη της διαφάνειας, όπως ήταν η ένταξη όλων των διαδικασιών για τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ και η ανάρτηση των υπογραφών όλων των δημοσίων λειτουργών στο διαδίκτυο.

 

ü      Καθιέρωσε τον κοινωνικό διάλογο, τη συμμετοχή, τη διαβούλευση με όλους και παντού.

 

ü      Τήρησε τη δέσμευσή της για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, την χρηματοδότηση της Παιδείας, τις προσλήψεις προσωπικού για την Υγεία.

 

ü      Αλλάζει το σύστημα φορολόγησης με ένα φορολογικό νομοσχέδιο-επανάσταση που βάζει για πρώτη φορά στο στόχαστρο τον πλούτο που τόσα χρόνια φοροδιαφεύγει.

 

ü      Ενισχύει την αποκέντρωση και την δημοκρατία με το ιστορικό μεταρρυθμιστικό εγχείρημα του «Καλλικράτη» που θα απορροφήσει κόστη και δαπάνες, θα εξοικονομήσει πόρους και το κυριότερο: Θα δώσει τέλος στην αδιαφάνεια, την αναβλητικότητα, την αναποτελεσματικότητα, την ανομία που ταλανίζουν χρόνια τώρα τη χώρα και τους πολίτες.

 

ü      Παρουσίασε σε χρόνο ρεκόρ παρά τις άθλιες δημοσιονομικές συνθήκες, έναν Προϋπολογισμό και ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έγιναν δεκτά με ευμενή σχόλια από τους εταίρους μας.

 

Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τις μεγάλες τομές που ήδη έχουν ξεκινήσει, με το πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο που προωθεί, η κυβέρνηση Παπανδρέου θέτει τις βάσεις όχι μόνο για το νοικοκύρεμα της ελληνικής οικονομίας αλλά για μια διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα, με δικαιοσύνη, με διαφάνεια, με διοίκηση που σέβεται τα χρήματά του πολίτη και τα αξιοποιεί προς όφελος της ποιότητας της ζωής του. Μια Ελλάδα καλύτερη για όλους.

 

Αυτήν είναι η πολιτική μας και αυτή την πολιτική στηρίζουν και εμπιστεύονται οι πολίτες.

Γι’ αυτό και αντιλαμβάνονται ότι τα έκτακτα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνησή  Παπανδρέου αν και είναι έξω από τα όρια του ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος για τη χώρα. Ο αναγκαστικός μονόδρομος που πρέπει να διαβούμε όλοι μαζί, παρά την ανηφόρα που μας περιμένει, για να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης και της χρεοκοπίας.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πραγματική δυσχέρεια δανεισμού και στα πρόθυρα στάσης πληρωμών.

 

Φέτος, το δημόσιο πρέπει να βρει πάνω από 100 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις τακτικές δαπάνες, να πληρώσει τις συντάξεις, μισθούς. Από αυτά πρέπει να δανειστεί η χώρα περίπου τα μισά.

 

Κάθε χρόνο, δανειζόμαστε περίπου τα μισά από όσα δαπανούμε. Και κάθε χρόνο, δαπανούμε όλο και περισσότερα, ενώ κάθε χρόνο εισπράττουμε όλο και λιγότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Αποτέλεσμα; Οι δανειστές να μας ζητούν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια, σε σημείο που ο δανεισμός να κινδυνεύει να γίνει απαγορευτικός, σε σημείο που να έχουν πέσει πάνω μας τα γεράκια της αγοράς.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, -- την οποία συχνά επικαλούμαι καθώς θεωρώ ότι ήταν μια ομιλία μανιφέστο αφύπνισης της συνείδησης των πολιτών, αλλά και την πολιτικών δυνάμεων της χώρας -- χρησιμοποίησε ένα πολύ εύστοχο παράδειγμα για να αποτυπώσει την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.

 

«Σκεφτείτε έναν επιχειρηματία, ο οποίος χρωστάει, δανείζεται, αυτά τα σπαταλά, πιθανώς τα παίζει στο καζίνο, ξαναζητά δανεικά, τα ξανασπαταλά, και όταν πάει πια να δανειστεί ξανά, δεν βρίσκει δανειστές. Τρέχει τότε για να σωθεί σε τοκογλύφους. Αυτό αποτελεί την τελική πράξη της χρεοκοπίας»

 

Αν λοιπόν η χώρα μας δεν καταφέρει να δανειστεί, με επιτόκια λογικά και όχι τοκογλυφικά τότε οι συνέπειες θα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικές.

 

ü      Σε λίγο καιρό το κράτος δεν θα μπορεί να καταβάλει όχι τον 14ο μισθό, αλλά ούτε τον 4ο μισθό!

 

ü      Σε λίγο καιρό τα ταμεία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις συντάξεις.

 

ü      Την ίδια στιγμή, αν ο δανεισμός του κράτους  γίνει απαγορευτικός, το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα στραγγίσει. Κι αυτό θα συμπαρασύρει τα επιτόκια όλων των δανείων, τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των επιχειρήσεων, κάθε είδους ιδιωτικό δανεισμό.

 

Ήδη η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκια σχεδόν διπλάσια εκείνων της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ,.  Για να μιλήσουμε με νούμερα, δανειζόμαστε  5 δισ. ευρώ, πληρώνουμε 750 εκ. ευρώ παραπάνω τόκους απ' ό,τι η Γερμανία, αλλά τουλάχιστον δανείζεται με όρους Ευρώπης

Και αυτό αγωνίζεται να πετύχει σήμερα η κυβέρνηση. Η Ελλάδα να δανειστεί με παρόμοιους όρους, με αυτούς που δανείζεται συνήθως μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Διαφορετικά, αν αφήσουμε να καθορίσουν το μέλλον της χώρα μας τα γεράκια της αγοράς που ήδη έχουν το ράμφος τους στην καρωτίδα της Ελλάδας, μας περιμένουν μέρες ζοφερές!  

 

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, ακριβώς λόγω του υπερβολικού πια βάρους και κόστους.

 

Ευθύνη μας είναι να μην αφήσουμε να ξημερώσει αυτή η μέρα! Γιατί οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας για να λύσει προβλήματα, ακόμα και αν τα προβλήματα που βρήκαμε ήταν απείρως μεγαλύτερα από αυτά που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

 

Και βέβαια εύλογα αναρωτιούνται πολλοί. «Λύνονται τα προβλήματα όταν επιβάλλουμε περισσότερους φόρους, όταν μειώνουμε εισοδήματα και δαπάνες ή τα διογκώνουμε, βαθαίνοντας περισσότερο την ύφεση;

 

Αυτό που λέμε, αυτό που λέει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, πιστεύω είναι ξεκάθαρο. Τη χώρα  δεν την απειλεί πρωταρχικά η ύφεση, αλλά το ενδεχόμενο σε λίγο το ταμείον να είναι όχι απλώς... μείον αλλά «κλειστόν λόγω χρεοκοπίας»!

 

Όσο και αν το σενάριο αυτό ακούγεται υπερβολικό για μια χώρα της Ευρώπης,  είναι πέρα για πέρα αληθινό και καθόλου μακρινό.

 

Γιατί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι περισσότερο από τραγική και  οι πιστωτές μας, από τους οποίους δυστυχώς εξαρτιόμαστε, δεν μας δίνουν άλλο χρόνο  και απαιτούν απτά μέτρα άμεσης απόδοσης.

 

Και δεν μας δίνουν άλλο χρόνο γιατί δεν μας πιστεύουν.

 

Παρά την  υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση Παπανδρέου για το νοικοκύρεμα της ελληνικής οικονομίας, δεν μας έχουν εμπιστοσύνη, γιατί τα ίδια τους έλεγαν επί 5 χρόνια.

 

Τα ίδια τους έλεγαν επί διακυβέρνησης της νέας δημοκρατίας, ότι δαμάζουν τις σπάταλες, ότι παίρνουν μέτρα και είδαν τις πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού να αυξάνονται μέσα σε μόλις τρία χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2009, κατά 20 εκατομμύρια ευρώ. 50% πάνω!

 

Το έλλειμμα αξιοπιστίας που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει δυστυχώς  κολλήσει για τα καλά στην Ελλάδα την ρετσινιά μιας χώρας διαχρονικά ανεύθυνης και αφερέγγυας που σε μόνιμη βάση καταθέτει πλαστά στοιχεία.

 

Και αυτή τη ρετσινιά αγωνίζεται να βγάλει από πάνω μας η κυβέρνηση, γιατί είναι σε βάρος της ιστορίας και πορείας αυτού του τόπου, αλλά και σε βάρος  της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

 

Σήμερα πήρε τις επιβεβλημένες αποφάσεις, την κατάλληλη  στιγμή. Τη στιγμή που οι δανειστές ήταν έτοιμοι να μας γυρίσουν την πλάτη.

 

Ήδη με τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων άρχισε να αλλάζει το δυσμενές κλίμα σε βάρος της χώρα μας.

 

Οι ευρωπαίοι εταίροι και ξένοι οίκοι αξιολόγησης δέχθηκαν με ικανοποίηση τα θαρραλέα βήματα της Ελλάδας. Είχαμε την ίδια μόλις μέρα πολύ καλές δηλώσεις στήριξης από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, από τον Επίτροπο Ολιν Ρεν, από ξένους ηγέτες οι οποίοι χαιρετίζουν τις προσπάθειες των Ελλήνων.

Είναι τα μέτρα επώδυνα; Ασφαλώς και είναι επώδυνα και άδικα για ένα λαό τσακισμένο από την πολύπλευρη κρίση, που μια ζωή κάνει θυσίες χωρίς να βλέπει να πιάνουν τόπο.

 

Είναι μέτρα που δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ. Δεν εκφράζουν το κίνημά μας το οποίο διαχρονικά και με συνέπεια αγωνίζεται για τα συμφέροντα των δυνάμεων του μόχθου και της εργασίας.

 

Δεν εκφράζουν την κυβέρνησή μας και τον ηγέτη μας τον Γιώργο Παπανδρέου που αγωνίζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να δώσει στον κάθε έλληνα πολίτη, σιγουριά, ελπίδα και προοπτική.

 

Δεν είναι επιλογή μας  τα «παγώματα» και οι περικοπές  μισθών. Είναι αναγκαιότητα!

 

Αναγκαιότητα  για να σωθεί η χώρα. Για να μην οδηγηθούμε  σε παρατεταμένη ανέχεια!

 

Και επιμένω γιατί το πιστεύω βαθιά, ότι την αναγκαιότητα αυτή, τη συμμερίζεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θα κληθεί να καταβάλλει το κόστος τους, και αυτό παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν μέχρι σήμερα εκδηλωθεί.

 

Ναι, ο λαός μας, αντιλαμβάνεται πολύ καλά αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην συγκλονιστική ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όχι ως υπερβολή ούτε ως σχήμα λόγου, αλλά ως αποτύπωση της πραγματικότητας: Είμαστε σε πόλεμο!

 

Αυτό τον σκληρό πόλεμο η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να τον κερδίσει.

ü      Με τις αποφάσεις και τις πολιτικές που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποφύγει τα χειρότερα.

 

ü      Με σκληρές διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιδιωκόμενη κοινοτική αλληλεγγύη και στήριξη και να μην αναγκαστούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σενάριο που δεν το θέλει ούτε η Ευρώπη και πολύ περισσότερο δεν το θέλουμε εμείς, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει πολύ πιο σφιχτά μέτρα από αυτά που μόλις ελήφθησαν.

 

Η μάχη που δίνει ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντός και εντός συνόρων για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία μας και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για εμάς και τα παιδιά μας, είναι μεγάλη και δύσκολη.

 

Και όπως όλες οι μεγάλες και δύσκολες μάχες για να κερδηθούν χρειάζονται μεγάλους στρατούς.

 

Οι διεθνείς αγορές,  όλοι το γνωρίζουμε, αντιδρούν θετικά και δίνουν εμπιστοσύνη όταν βλέπουν ότι σε μια χώρα υπάρχει μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική ηγεσία αλλά και όταν βλέπουν ότι υπάρχει αλληλεγγύη στις πολιτικές που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση για την πρόοδο και την εξέλιξη της οικονομίας.

 

Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν ενσυνείδητα στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για εθνική συστράτευση αυτές τις κρίσιμες για την εθνική οικονομία ώρες.

 

Γιατί ο πολίτης ξέρει ότι δεν τον βάζουμε απέναντί. Δεν βάζουμε απέναντί τον επιχειρηματία που αγωνίζεται να διατηρήσει έντιμα την επιχείρησή του και μαζί τους υπαλλήλους του, τις θέσεις εργασίας που προσφέρει στη χώρα. Βάζουμε απέναντι όλους εκείνους που πλούτισαν σε βάρος της χώρας και του πολίτη και δεν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία όχι των κορόιδων αλλά των επόμενων γενεών.

Οι πολίτες  είναι οι σύμμαχοί μας ενάντια στην διαφθορά στην ρεμούλα και στην αρπαχτή που κατάντησαν τη χώρα μας περίγελο διεθνώς! Μαζί τους θα δώσουμε τη μάχη!

 

Όσο όμως υπομονετικά θα αντιμετωπίσει η κοινωνία τις μεγάλες στερήσεις και τις θυσίες που της επιβάλλονται τόσο πιο αποφασιστικά πρέπει να κινηθούμε όλοι εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις την κυβέρνηση μας, τον Γιώργο Παπανδρέου στις αναγκαίες επιλογές και την τεράστια προσπάθεια που κάνει ένας ολόκληρος λαός για να σταθεί ξανά στα πόδια του και με δυναμισμό  να ορίσει και να βελτιώσει τις δικές του τύχες.

 

Ξέρω ότι όλοι μας πονάμε που αναγκάζεται σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει  θυσίες.

Κανένας βουλευτής, κανένα στέλεχος, κανένα μέλος του ΠΑΣΟΚ που έχει γαλουχηθεί με τις αξίες και τους λαϊκούς αγώνες του Κινήματός μας, δεν θέλει να βλέπει κοινωνικά κεκτημένα να θίγονται, εισοδήματα να μειώνονται, αλλά τώρα όπως λέει ο Πρωθυπουργός προέχει ο αγώνας για επιβίωση.

 

Πρέπει όλοι να δώσουμε την μάχη για την ανατροπή, ο καθένας από όπου μπορεί, όπως μπορεί.

 

Και ένα είναι βέβαιο:  ότι  οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πρόκειται  να πάνε χαμένες και ότι πράγματι θα μετατρέψουμε την παρούσα κρίση σε ευκαιρία, αποδεικνύοντας τι σημαίνει και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

 

Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Οι αλλαγές θα αποδώσουν και θα δώσουν αυτό που ζητά ο Πολίτης και αγωνιζόμαστε με σθένος στο ΠΑΣΟΚ. Ένα κράτος με κανόνες, με διαφάνεια, όπου θα ξέρει ο Ελληνας και η Ελληνίδα, θα ξέρει ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, πού πάνε τα λεφτά του. Θα πιάσουν τόπο τα λεφτά του ελληνικού λαού.

 

Πριν εκφράσουμε λοιπόν στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο την άποψή μας,  θα πρέπει να σκεφτόμαστε λιγάκι και τους πολίτες που με περισσότερη υπομονή περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα και γι’ αυτούς και κυρίως εμπιστεύονται τον Γιώργο Παπανδρέου για την ειλικρίνειά του και την ανάληψη του κόστους τόσο δύσκολων μέτρων.

 

Γιατί όντως ο πρόεδρός μας και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει και πορεύονται σ’ έναν δύσκολο δρόμο.

 

Έναν δρόμο που επαναλαμβάνω είναι μονόδρομος για την χώρα.

 

Και όταν η Κυβέρνηση ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο εμείς, τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουμε το δικαίωμα να ακολουθήσουμε, τον εύκολο, να πάμε με το ρεύμα της άρνησης και του λαϊκισμού.

 

Χρέος μας  που ξεπερνά κόμματα και παρατάξεις, χρέος εθνικό είναι να σταθούμε στο πλευρό της Κυβέρνησης.

 

Γιατί η Κυβέρνηση μάχεται για τη σωτηρία της χώρας, είναι σε πόλεμο και όταν είσαι σε πόλεμο κοιτάς πρώτα τον βασικό σου στόχο που είναι να κερδίσεις την μάχη.

 

Και θα την κερδίσουμε τη μάχη!

 

Ο αγώνας που δίνει η Κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου, με όλους εμάς στο πλευρό τους θα δικαιωθεί, γιατί είναι ένας ειλικρινής αγώνας για το λαό και τον τόπο.

 

Και για όσους λένε ότι δεν θα τα καταφέρουμε,  ότι είναι πολλά τα βάρη που μας κληροδότησε το χθες και δεν θα μπορέσουμε να τα σηκώσουμε, ξεχνούν μια μεγάλη αλήθεια.

 

Ότι είμαστε παιδιά, του Ανδρέα Παπανδρέου που μας έμαθε στα δύσκολα να δίνουμε μάχες έντιμες και αποτελεσματικές, αποδεικνύοντας την πολιτική μας ικανότητα.

 

Αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα, αυτός ο δημιουργικός διάλογος, που ανάλογος διεξάγεται σε κάθε γωνιά της χώρας, να ξέρετε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο, ένα κρίσιμο στήριγμα της εθνικής προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει μαζί με την κυβέρνηση και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, με όλους τους πολίτες, για να προχωρήσει τούτος ο τόπος μπροστά.

 

Το μέλλον αυτής της χώρας καλούμαστε να το υπογράψουμε, εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, με ομοψυχία και αγώνες.

 

Και θα είναι ένα μέλλον που θα μας κάνει όλους υπερήφανους.  Υπερήφανους γιατί υπηρετήσαμε για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία. Υπερήφανους γιατί δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις μιας Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες, μιας Ελλάδας που αξίζει στα παιδιά μας.

 

 

Σας ευχαριστώ

Μάρτιος 2010