Δεκ15
Το Συμβούλιο της Ευρώπης τίμησε τη δύναμη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά
15/12/2008 11:34:00 πμ

Υπερηφάνεια, γι’ αυτό τον φορέα ελπίδας που μέσα σε δύο χρόνια απέδειξε σε όλη την Ευρώπη ότι η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα μπορεί να λύνει προβλήματα και να ανοίγει δρόμους για βαθιές κοινωνικές αλλαγές εκεί που η Πολιτεία αδυνατεί. Υπερηφάνεια, για την σκληρή δουλειά που φέρνει αποτέλεσμα, εμπιστοσύνη, φέρνει αναγνώριση. Πάνω απ’ όλα όμως συγκίνηση και υπερηφάνεια γιατί στον αγώνα ψυχής που δίνει η Νομαρχία Πειραιά για να προσφέρει εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα, εκεί όπου η ζωή δοκιμάζεται,  η Ευρώπη διέκρινε το ήθος, την ευθύνη, την ανθρωπιά.

Αυτά ακριβώς τα δομικά στοιχεία με τα οποία  η Νομαρχία Πειραιά φιλοδοξεί να οικοδομήσει  μια κοινωνία που μπορεί να ελπίζει και να ονειρεύεται, ήλθε να επιβραβεύσει η  τιμητική διάκριση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά από το κορυφαίο όργανο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης, η οποία απονεμήθηκε στo πλαίσιο του διαγωνισμού με θέμα «προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσω της οικονομικής ανάπτυξης».

Η  τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην καρδιά των αξιών της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, στις 2 Δεκεμβρίου και δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα αλλά και μια αληθινά ανθρώπινη ατμόσφαιρα.

Παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο από τον πρόεδρο του Κογκρέσου Yavuz Mildon, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας χαρακτήρισε το γεγονός ως μια από τις κορυφαίες στιγμές της αυτοδιοικητικής του πορείας, τονίζοντας ότι η τιμή είναι μεγάλη, αλλά ακόμα μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της ευθύνης που αναπόφευκτα δημιουργεί η ευρωπαϊκή καταξίωση του Δικτύου.

«Η σημαντική αυτή διάκριση σημαίνει για εμάς ευθύνη να συνεχίσουμε, να κάνουμε και άλλα βήματα μπροστά, για να σταθούμε ακόμα πιο κοντά και ουσιαστικά στους συμπολίτες μας που βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής και που σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης -- κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά και αξιών --, δυστυχώς αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο» τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά, προσθέτοντας «θέλω να ευχαριστήσω το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης  που διέκρινε την δύναμη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά και να αφιερώσω αυτό το βραβείο εκεί που πραγματικά ανήκει. Στην οικογένεια του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στους εκατοντάδες συμπολίτες μας που απευθύνονται στο Δίκτυο, στο  επιστημονικό μας προσωπικό που πραγματικά δίνει τη ψυχή του σ’ αυτό που κάνει, και στους  εθελοντές μας που πίστεψαν στο όραμά μας και το στηρίζουν με μόνο αντάλλαγμα το δικό μας ευχαριστώ. Από  την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι τοπικές και περιφερειακές  αρχές της Ευρώπης, στέλνουμε το μήνυμα για ένα καλλίτερο αύριο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο, πιο ασφαλές για όλους.  Ένα αύριο που οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης μπορούν να εγγυηθούν και γι’ αυτό αγωνίζονται με ήθος, ευθύνη και ανθρωπιά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κογκρέσου κ. Yavuz Μildon αφού συνεχάρη την Νομαρχία Πειραιά και προσωπικά τον Νομάρχη για την λειτουργία του Δικτύου, τόνισε ότι η αποστολή αυτού του βραβείου είναι η ανάδειξη του προτύπου μιας Νομαρχίας που πρωτοπορεί, που δημιουργεί, που ανοίγει δρόμους για μια κοινωνία  δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης.

Το  Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες κοινωνικές δομές και δράσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών  εκ των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και η πρόκρισή του αποτελεί, όπως επισημαίνεται από την κριτική επιτροπή, αναγνώριση της καινοτόμας ανθρωπιστικής του  δράσης, αφού το Δίκτυο εκτός από κοινωνική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη, όπως οι άποροι και άστεγοι πολίτες και τα άτομα με αναπηρία παρέχει και ψυχοθεραπευτική  στήριξη.