Ιαν18
Στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης το σχέδιο «Καλλικράτης»
18/1/2010 11:31:00 πμ

Ειδικότερα ο Νομάρχης Πειραιά, συμμετέχοντας στη σύσκεψη του  Προεδρείου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως αντιπρόεδρος του Σώματος, παρουσίασε στους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης της  Ευρώπης, τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, που προωθεί η Κυβέρνηση, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Όπως συγκεκριμένα τόνισε κατά τη παρέμβασή του ο κ. Μίχας, πρόκειται για μια κορυφαία μεταρρυθμιστική τομή, ένα τολμηρό άνοιγμα εμπιστοσύνης της ελληνικής Κυβέρνησης προς την αυτοδιοίκηση που έχει ως στόχο ένα κράτος  λιγότερο σπάταλο και γραφειοκρατικό, ένα κράτος που θα υπηρετεί με σεβασμό τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον.

Το κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης» που αναμένεται να φέρει βαθιές και ριζικές ανατροπές στο ελληνικό διοικητικό σύστημα, έγινε δεκτό με θετικά σχόλια από το Προεδρείο του Κογκρέσου των Τοπικών & Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο μάλιστα έκανε δεκτή την πρόταση του Νομάρχη Πειραιά για πραγματοποίηση ημερίδας στον Πειραιά, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, με θέμα την «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη» με τη συμμετοχή και συνδιοργάνωση του Κογκρέσου Τοπικών & Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, τόνισε ότι «Ως μέλος του Προεδρείου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το Σώμα κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, για τις μεγάλες και σημαντικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου στο διοικητικό σύστημα της χώρας με το σχέδιο «Καλλικράτης». Αλλαγές που έγιναν δεκτές με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από το Κογκρέσο, καθώς στην Ευρώπη η έννοια του σύγχρονου κράτους είναι ταυτόσημη με την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση. Και το σχέδιο «Καλλικράτης» αυτό ακριβώς υπόσχεται. Ένα κράτος ευέλικτο, δημοκρατικό, σύγχρονο, αποκεντρωμένο, με τον πολίτη συμμέτοχο στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του τόπου».