Δεκ8
Αντιπρόεδρος της ad hoc Ομάδας Εργασίας των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Νοτιοανατολικής
8/12/2005 11:28:00 πμ

Είναι η πρώτη φορά που αιρετός Νομάρχης από την Ελλάδα εκλέγεται σε όργανο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, γεγονός που υποδηλώνει το κύρος του θεσμού της ελληνικής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Αποτελεί δε, επιβράβευση της πορείας του Νομάρχη Πειραιά.

Η εκλογή έγινε χθες (7/12/2005) στη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας, που έλαβε χώρα στην Σινάϊα της Ρουμανίας.

Φανερά συγκινημένος στην ομιλία του, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Ομάδας Εργασίας Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ψήφο εμπιστοσύνης και τιμής στην ελληνική νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, «ψήφος που γιγαντώνει το αίσθημα της ευθύνης», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, επεσήμανε την σημασία που έχει  για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η συνεργασία και η ειρηνική συνύπαρξη των Λαών είναι μονόδρομος εάν θέλουμε ολόκληρη η περιοχή μας να μπει στον δρόμο της Ανάπτυξης και της Ευημερίας», υπογράμμισε ο κ. Μίχας και πρόσθεσε «Είναι πραγματικά σημαντικό η Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες, να διαμορφώσουν στέρεες διασυνοριακές συνεργασίες, που θα ανοίξουν νέους δρόμους και στις εθνικές κυβερνήσεις, για να μπορέσουμε να δούμε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μια περιοχή Σταθερότητας, Προόδου και Ειρηνικής Συνύπαρξης των Λαών, με σεβασμό στην διαφορετικότητα».

Ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία, που έχει αναλάβει η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και έχει βρει θερμή ανταπόκριση από την Ομάδα Εργασίας και το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την δημιουργία «Δρόμων του Πολιτισμού» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα συνεργασίας των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της περιοχής για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση κοινών πολιτιστικών στοιχείων.