Αυγ27
ΑΡΘΡΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»
27/8/2010 11:17:00 πμ
Με τον Καλλικράτη κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανοίγει ένας νέος, πιο ελπιδοφόρος, στο κέντρο του οποίου θα τεθεί το στοίχημα της σύνδεσης της αυτοδιοίκησης με τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής, της διαφανούς και χρηστής διοίκησης της ολοκληρωμένης τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Για αυτή τη νέα αρχή, χρόνια τώρα στη Νομαρχία Πειραιά αγωνιστήκαμε, ώστε να βρούμε τρόπους, μεθόδους και τομές που θα επέτρεπαν στην αυτοδιοίκηση να ξαναγίνει εκτός από πυλώνας της δημοκρατίας, εργαλείο ανάπτυξης και απελευθέρωσης δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων.
Και στον βαθμό που μας αναλογεί τα καταφέραμε.
Με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά και δέχεται σε ετήσια βάση περισσότερους από 1.300 άστεγους συνανθρώπους μας αποδείξαμε ότι η αγκαλιά μας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρμοδιότητες και τους πόρους που μπορεί να μας δώσει το κράτος.
Με τον Πολυχώρο Απόλλων των 4.500 τ.μ. που δημιουργήσαμε εκ του μηδενός στα Καμίνια, αξιοποιώντας μια παλιά βιομηχανική μονάδα, απαντήσαμε στο αίτημα της κοινωνίας να βρει χώρο να στεγάσει τις πολιτιστικές διεξόδους, τις εκπαιδευτικές ανησυχίες, τα επιστημονικά πονήματα, τις ημερίδες διαλόγου και προβληματισμού για τα ζητήματα που την απασχολούν.
Με τους δεκάδες χιλιάδες ελέγχους στην αγορά, με τις κατασχέσεις περισσοτέρων από 6,5 εκ. κιλών ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων και με την επιβολή λουκέτων σε μεγάλες μονάδες πολυεθνικών απαντήσαμε στην καθολική απαίτηση του πολίτη να γνωρίζει τι τρώει αλλά και να σέβονται το εισόδημά του.
Με τις προωθούμενες μελέτες για τη μετατροπή του Αγκιστρίου σε πράσινο νησί και τη μετατροπή των 600 στρ. της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης σε Μητροπολιτικό Πάρκο ήπιας ανάπτυξης που εκπόνησε για λογαριασμό μας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδείξαμε ότι μπορούμε να επενδύσουμε στο Περιβάλλον, στην Πράσινη Ανάπτυξη, στην Καινοτομία δημιουργώντας νέους πόλους ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.
Με τις αναπλάσεις πλατειών, ελεύθερων χώρων, δημοτικών και κοινοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, αλλά και με αναπλάσεις περισσοτέρων από 20 παιδικών χαρών σε όλους τους χερσαίους δήμους μας, αποδείξαμε ότι υπάρχει χώρος και για άλλο χρώμα πέρα από το γκρίζο του τσιμέντου που μας περιβάλλει.
Με τη συνετή διοίκηση και διαχείριση των οικονομικών μας που έχει ως αποτέλεσμα η Νομαρχία Πειραιά να μην χρωστά ούτε λεπτό του ευρώ σε τρίτους, να μην έχει λιμνάζοντα έσοδα και καμία απολύτως δανειακή υποχρέωση, ανταποδώσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών επιστρέφοντας τους φόρους που ο λαός πληρώνει με τη μορφή 226 συνολικά έργων συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ αποδεικνύοντας ότι στις εποχές της κρίσης υπάρχουν στην κοινωνία αποθέματα χρηστής διοίκησης που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.
Σήμερα λοιπόν που ανοίγουν νέες προοπτικές για τις περιφέρειες της χώρας μας και για τις τοπικές κοινωνίες όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε για τη νέα αρχή στην αυτοδιοίκηση και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, αισθανόμαστε δικαιωμένοι και δίνουμε δυναμικά το παρόν.
Γιατί για εμάς ο Καλλικράτης είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Είναι ένα σύμβολο της εθνικής θέλησης να αλλάξουν παντού τα πάντα απ΄ όσα μας πληγώνουν, μας ταπεινώνουν, μας καθηλώνουν, ως χώρα και ως κοινωνία.