Αυγ27
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ METRO
27/8/2010 11:15:00 πμ
Πολλά έχουν γραφτεί για τον Καλλικράτη. Γιατί όμως ο εργαζόμενος, ο νέος, ο άνεργος, ο απλός πολίτης με τα τόσα προβλήματα να ενδιαφερθεί; Τι έχει να προσδοκά από τη διοικητική μεταρρύθμιση;

Αυτή τη στιγμή, οι μεγάλες έγνοιες του πολίτη είναι πράγματι άλλες. Πώς θα τα φέρει βόλτα με τα έξοδα που τρέχουν, τρέμει το φάντασμα της ανεργίας, αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του. Εύλογα όλα όσα υπόσχεται ο Καλλικράτης να του φαίνονται δευτερεύουσας σημασίας. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι τα πράγματα! Ο Καλλικράτης αφορά πρωτίστως και πάνω απ’ όλα τον απλό πολίτη. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά την ταλαιπωρία των δημοσίων υπηρεσιών και υφίσταται τις συνέπειες της αδιαφάνειας, της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων και των πελατειακών σχέσεων. Αυτές τις παθογένειες φιλοδοξεί να θεραπεύσει ο Καλλικράτης, ώστε να αλλάξουμε τη χώρα οριστικά προς το καλύτερο. Με ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, υγιές, οργανωμένο και αποτελεσματικό, στόχο που με σαφήνεια τοποθέτησε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ θετικά, αλλά πρέπει να αποδειχθούν στον… αγωνιστικό χώρο.

Θα αποδειχθούν και το πιστεύω ακράδαντα! Μπορεί ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας να είναι μακρύς και δύσκολος, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να νικήσουμε. Να νικήσουμε τη γραφειοκρατία, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, την ανεπαρκή και σπάταλη διαχείριση του δημοσίου χρήματος που βασανίζουν τους πολίτες και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Σε κάθε περίπτωση αν δεν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία του Καλλικράτη, αν επιτρέψουμε να χαθεί η… μπάλα, θα χαθεί και η ελπίδα μας για καλλίτερες μέρες. Ξέρω, ακούγεται παράδοξο ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη φορά των πραγμάτων, με μοχλό την Αυτοδιοίκηση. Για όσους όμως αμφιβάλλουν, στην Νομαρχία Πειραιά δίνουμε έμπρακτη την απάντηση.

… Και είναι;

Η οχτάχρονη διαδρομή μας! Η Νομαρχία Πειραιά δεν χρωστάει σήμερα ούτε ένα ευρώ σε δάνεια, αλλά και δεν άφησε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο σε λιμνάζοντα έσοδα. Σεβαστήκαμε τον ιδρώτα του έλληνα φορολογούμενου και με 226 συνολικά έργα ύψους 120 εκατ. ευρώ συμβάλαμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. Και δεν είναι μόνο τα έργα υποδομής η παρακαταθήκη μας. Είναι το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το οποίο έχουμε ανοίξει την αγκαλιά μας σε περισσότερους από 1.300 άστεγους συνανθρώπους μας. Είναι ο «Πολυχώρος «Απόλλων» στα Καμίνια, η πραγματική αυτή κιβωτός πολιτισμού που η φήμη της ξεπερνά τα στενά όρια του Πειραιά. Είναι οι δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι μας στην αγορά με τους οποίους έχουμε αποτρέψει σε 6,5 εκατ. κιλά ακατάλληλων προϊόντων να καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή. Και βέβαια οι αγώνες μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την είσοδό μας στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης, με την μετατροπή του Αγκιστρίου σε πράσινο νησί και την ανάδειξη των 600 στρ. ελεύθερου χώρου στη Δραπετσώνα σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.

Αλήθεια πιστεύετε ότι στο Λεκανοπέδιο του μπετόν και του ελάχιστου πρασίνου, υπάρχει διέξοδος για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής;


Ναι! Κατηγορηματικά ναι! Το έχουμε αποδείξει πολύπλευρα στην Νομαρχία Πειραιά. Με τις αναπλάσεις πλατειών, ελεύθερων χώρων, αθλητικών χώρων και παιδικών χαρών, αποδείξαμε ότι υπάρχει χώρος και για άλλο χρώμα πέρα από το γκρίζο του τσιμέντου που μας περιβάλλει. Το αποδείξαμε με τους αγώνες μας για την προστασία των τελευταίων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου, με τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση της Ηχορύπανσης και της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και επίσης με την τεκμηριωμένη πρότασή μας για την επανάχρηση του νερού της Ψυττάλειας που θα επιτρέψει να αυξήσουμε το αστικό και περιαστικό πράσινο. Οι περιβαλλοντικοί μας στόχοι για το Αγκίστρι και τη Λιμενοβιομηχανική Ζώνη, αποτελούν την δική μας απάντηση για μια νέα βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω στα αδιέξοδα. Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής βούλησης, της λαϊκής συμμετοχής και της σκληρής δουλειάς.

Τελικά κύριε Μίχα, Περιφέρεια Αττικής ή Δήμος Πειραιά;

Είναι γνωστό ότι η αυτοπρότασή μου έχει να κάνει με την Περιφέρεια. Μόνο που δεν αποφασίζω εγώ, αλλά ο πρόεδρος και τα αρμόδια όργανα του κινήματος. Σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστώ την όποια επιλογή τους και είτε είμαι μέσα σ’ αυτές είτε όχι, θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να κερδηθεί τόσο η κρίσιμη μάχη του Νοεμβρίου, αλλά κυρίως οι μεγάλες μάχες που θα ακολουθήσουν την επόμενη μέρα.