Αυγ14
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
14/8/2010 11:14:00 πμ
Τρεις μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας όπως είναι ο Πειραιάς βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών. Τι νόημα έχει λοιπόν να ψηφίζουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση όταν η οικονομική της κατάσταση είναι προβληματική, προσθέτει συνεχώς νέα βάρη στους φορολογούμενους και δεν έχει τελικά τη δυνατότητα να αλλάξει την καθημερινότητά τους;

Είναι αλήθεια ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντί να θεραπεύσει τις ασθένειες της κεντρικής διοίκησης «κόλλησε» πολλές από αυτές, τόσο στο επίπεδο της διαχείρισης των πόρων της όσο και στο επίπεδο της διαχείρισης των σχέσεών της με τους πολίτες.
Ωστόσο, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Γιατί αν πραγματικά δεν είχαμε φτάσει στα σημερινά αδιέξοδα, μεταρρυθμίσεις σαν και αυτές που εισάγει ο Καλλικράτης θα παρέμεναν ευχολόγια. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα είχαν ωριμάσει τόσο γρήγορα ώστε να αποτελούν σήμερα πολυπόθητες θεσμικές αλλαγές γενικής αποδοχής.

Θα ψηφίσουμε με βάση τις μεταρρυθμίσεις του “Καλλικράτη” ή τις επιταγές του μνημονίου;


Είναι θέμα κοινής λογικής. Στο μνημόνιο φτάσαμε, εκτός των άλλων, γιατί επιτρέψαμε να δημιουργηθεί και ανεχθήκαμε να λειτουργήσει ένα κράτος αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, σπάταλο και διεφθαρμένο.
Αν δεν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να δώσουμε με την ψήφο μας ένα τέλος σε αυτού του είδους το κράτος, ούτε το δρόμο της απαλλαγής μας από το μνημόνιο θα βρούμε ούτε και το άλλοθι θα έχουμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες για την τύχη μας κάπου αλλού, έξω από εμάς.


Άρα, μια αρνητική ψήφος στην κάλπη του Νοεμβρίου είναι πιθανόν να υπονομεύσει σε βάθος το σχέδιο της μεταρρύθμισης της διοικητικής μηχανής;


Το μέλλον του Καλλικράτη κινδυνεύει πράγματι, αν αυτοί που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στους δήμους και πολύ περισσότερο στις περιφέρειες κρατήσουν τις γνωστές νάυλον σημαίες του χρεοκοπημένου κομματισμού και του κενού πολιτικού λόγου που δεν έχει τίποτα να πει για τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και τον τρόπο της αξιοποίησής τους.
Στο κάτω κάτω ο Καλλικράτης δεν είναι μια απλή διοικητική μεταρρύθμιση που μπορεί να αφήσει αδιάφορους έστω και αυτούς που δικαιολογημένα απαξιώνουν καθημερινά, κάθε πολιτική προσπάθεια αλλαγής της φοράς των πραγμάτων. Το συντομότερο δυνατό - ας μου επιτρέψετε να πω - καλλικρατικός λόγος πρέπει να αφορά στις επιμέρους λειτουργίες του κράτους και των εκφάνσεών του. Την παιδεία, την υγεία, την οικονομία, την κοινωνική οργάνωση, το σύνολο των σχέσεών μας με το ίδιο μας το μέλλον.

Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα της κάλπης του Νοεμβρίου σε ποιόν βαθμό θα επηρεάσει την πορεία εφαρμογής του “Καλλικράτη”;

Ο Καλλικράτης - αν και δεν θέλω επ' ουδενί να το πιστέψω - θα αποτύχει μόνον εάν επιλεγούν υποψήφιοι που δεν γνωρίζουν και δεν πιστεύουν στο νόημα των αλλαγών του. Εάν οι επιλογές των κομμάτων γίνουν με στενά κομματικά κριτήρια, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι γνώσεις και η εμπειρία των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Εάν η δυνατότητα που δίνει ο Καλλικράτης στους νέους δήμους και στις περιφέρειες να κάνουν τις αναγκαίες τομές για την μείωση των δαπανών τους, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους και την διασφάλιση της αποτελεσματικότητας στις δράσεις τους, δεν γίνει πράξη.
Τώρα που φτάσαμε στο σημείο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και απελευθέρωσης δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων αντιλαμβανόμαστε ολοένα και καλύτερα γιατί οι τοπικές κοινωνίες προτιμούν να επιλέξουν μεταξύ αυτών που έδωσαν και πέρασαν τη δοκιμασία αυτής της προσπάθειας.

Ύστερα απο οκτώ χρόνια στη Νομαρχία Πειραιά, ποια καλή πρακτική απο τη θητεία σας θα κρατάγατε και θα μεταφέρατε στον νέο θεσμό;


Τη συνετή διαχείριση των οικονομικών μας, που έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα, η Νομαρχία Πειραιά να μην έχει καμία δανειακή υποχρέωση και να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ. Την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων μας, αφού δεν είχαμε ποτέ λιμνάζοντα έσοδα, οι πόροι από τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός και από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις επέστρεψαν εξ ολοκλήρου σε αυτόν με τη μορφή 226 έργων που ξεπέρασαν τα 120 εκ. €. Την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες – τομές για τα δεδομένα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως ήταν οι αγώνες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, οι αυθωρεί και παραχρήμα απολύσεις υπαλλήλων που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς. Θα κρατούσα με δυο λόγια όλα όσα με δίδαξαν οι ίδιοι πολίτες ότι επιθυμούν και προσδοκούν από έναν συμπολίτη τους που τους εκπροσωπεί στα κοινά.