Ιουλ1
ΑΡΘΡΟ Γ. ΜΙΧΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ECONOMIST ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
1/7/2010 11:09:00 πμ
«Νερό στην Αττική από τον μεγαλύτερο ποταμό σταθερής ροής της Ελλάδας»

Κατά κοινή παραδοχή η Αττική την ίδια στιγμή που βλέπει μέρα με τη μέρα τα υδάτινα αποθέματά της να μειώνονται, χρόνο με τον χρόνο χάνει δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού που λειτουργούν στα γεωγραφικά της όρια.
Από την ανεκμετάλλευτη αυτή πολυτέλεια, τη μερίδα του λέοντος κατέχει το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, αφού από τις εγκαταστάσεις του καταλήγουν αναξιοποίητα στον Σαρωνικό κατά μέσο όρο 800.000 κυβικά μέτρα νερού, ημερησίως. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την Ψυττάλεια ως «τον μεγαλύτερο... ποταμό σταθερής ροής στην Ελλάδα».
Αν λοιπόν αυτό το νερό επαναχρησιμοποιούνταν, μετά από ειδική υγειονομική επεξεργασία, θα είχαμε στη διάθεσή μας ένα σημαντικό υδάτινο πόρο για δευτερεύουσες –όχι λιγότερο σημαντικές- χρήσεις.
Έναν πόρο ανεκτίμητης αξίας για το υδροκέφαλο λεκανοπέδιο της Αττικής που αναμένεται να αντιμετωπίσει στο μέλλον υδατικό πρόβλημα από την αύξηση του πληθυσμού, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, αλλά και την μεταβολή του κλίματος προς το θερμότερο και το ξηρότερο.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο πριν γίνει πραγματική απειλή στη Νομαρχία Πειραιά προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελέτης με στόχο την εφαρμογή ενός πρωτότυπου προγράμματος επανάχρησης -ανακύκλωσης των εκροών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.
Η μελέτη που συντάξαμε εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ήδη από τη δευτεροβάθμια επεξεργασία στην οποία υπόκεινται τα απόβλητα στο ΚΕΛΨ, το νερό έχει πολύ υψηλά φυσικοχημικά και μικροβιολογικά στάνταρ, εξετάζει την αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας για τρεις συνήθεις αστικές και περιαστικές χρήσεις. Για άρδευση δασικού πρασίνου και πυρόσβεση, για συντήρηση κοινοχρήστων χώρων πρασίνου και άλλες αστικές χρήσεις, όπως το πλύσιμο δρόμων, πεζοδρομίων και για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Πρόκειται για ένα project που στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες ή περιοχές όπου υπάρχει φτωχό υδατικό ισοζύγιο, όπως για παράδειγμα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στην άνυδρη Μέση Ανατολή.
Αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα. Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκίδα το εφαρμόζουν ήδη και όπως έχει αποδειχθεί είναι μεγάλης κοινωνικής ανταποδοτικότητας, καθώς εξυπηρετήσει ταυτόχρονα, τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και τις ανάγκες υδροδότησης των δύο αυτών πόλεων και της γύρω τους υπαίθρου.
Σε κάθε περίπτωση, σε ένα Λεκανοπέδιο με αρνητικά πλέον υδατικά ισοζύγια, δεν αρκούν οι προσδοκίες από τον… ουρανό. Χρειάζονται άμεσα μέτρα. Και αν μέχρι χθες οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την αξιοποίηση των εκροών των βιολογικών καθαρισμών έμεναν στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών, σήμερα φαίνεται ότι το νερό έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι.
Ήδη, όπως επισημάνθηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η ΚΥΑ των προδιαγραφών και προϋποθέσεων για την επανάχρηση μετά από επεξεργασία νερού από εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Νομαρχία Πειραιά και το Υπουργείο για την εφαρμογή του σχεδίου με απώτερο στόχο την επανάχρηση σε καθημερινή βάση 20.000 κ.μ. ημερησίως για τις ανάγκες του αστικού και περιαστικού πρασίνου.
Η επανάχρηση του απορριπτόμενου νερού της Ψυττάλειας, αποτελεί μια επένδυση αναγκαία για το περιορισμό του υδατικού ελλείμματος της Αττικής.
Όπως έχει επισημάνει πολύ εύστοχα από την οικολογικά ευαίσθητη «Καθημερινή» και ο διακεκριμένος Ιάπωνας καθηγητής Υδρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τακάσι Ασάνο, «Το νερό των βιολογικών μπορεί να μας σώσει».
Για τη συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας στην Νομαρχία Πειραιά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με όλους τους αρμόδιους φορείς, με κοινό στόχο και όραμα έναν νέο πολιτισμό για την διαχείριση των εθνικών υδάτινων πόρων, για τη βιωσιμότητα και αειφορία του περιβάλλοντος μας γενικότερα.