Μαϊ26
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΝΙΚΗ»
26/5/2010 11:07:00 πμ
«Ο Καλλικράτης είναι κατάκτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Τις αλλαγές που φέρνει στις ζωές όλων μας ο ¨Καλλικράτης¨ εξηγεί ο Νομάρχης Πειραιά μιλώντας στη ¨Ν¨ Ο Γιάννης Μίχας τονίζει πως θα απαλλαγεί ο πολίτης απο το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας ώστε ¨να μην του προκαλεί πονοκέφαλο η σκέψη και μόνο οτι θα περάσει το κατώφλι της δημόσιας υπηρεσία¨.


Αλλαγές έρχονται και στην επιχειρηματικότητα, απλουστεύοντας χρονοβόρες διαδικασίες. Στη διασφάλιση παροχής υψηλού επιπέδου κοινωνιλών υπηρεσιών, ιδρύοντας 1200 e-ΚΕΠ και νέους κοινωνικούς θεσμούς κοντά στον πολίτη. Σημαντική και η καταπολέμηση της αδιαφάνειας με τη θεσμοθέτηση ισχυρών και ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου.
Στη βουλή συζητούν τον ¨Καλλικράτη¨αλλά την ίδια ώρα οι συνάδελφοί σας μάλλον αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης. Το είδαμε στην ΕΝΑΕ, το είδαμε στην ΚΕΔΚΕ...Για εσάς, όμως, τι σημαίνει αυτή η μεταρρύθμιση;


Πρόκειται για μια μεγάλη αυτοδιοικητική κατάκτηση, αποτέλεσμα των αγώνων των αιρετών και της εδραίωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Η αυτοδιοίκηση διεκδίκησε και κέρδισε με το σπαθί της αυτή τη μεταρρύθμιση. Κέρδισε τον σεβασμό της Κεντρικής Διοίκησης που όλα αυτά τα χρόνια της συμπεριφερόταν ως επαίτη και κομπάρσο, αλλά και την καθολική αναγνώριση των επιστημονικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Απέδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί με σύνεση και αποτελεσματικότητα μείζονα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά ζητήματα αρκεί να έχει ισχυρούς πόρους, διευρυμένες αρμοδιότητες, μέσα σ’ ένα υγιές και εκσυγχρονισμένο θεσμικό περιβάλλον. Και πολύ περισσότερο έπεισε την Κεντρική Διοίκηση ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί υπόθεση εθνική και όχι αυτοδιοικητική, αφού σχετίζεται με τον μεγάλο στόχο της ανασυγκρότησης του κράτους και της μετατροπής της δημόσιας διοίκησης σε εργαλείο ανάπτυξης από την οποία θα κριθεί το μέλλον του τόπου μας.

Επί της ουσίας αλλάζει κάτι στη ζωή των πολιτών;

Με τον Καλλικράτη στοχεύουμε στο να αλλάξουν όλα και παντού. Στη δημόσια διοίκηση για να απαλλαγεί ο πολίτης από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας. Να μην του προκαλεί πονοκέφαλο η σκέψη και μόνο ότι θα περάσει το κατώφλι δημόσιας υπηρεσίας. Στην επιχειρηματικότητα, απλουστεύοντας χρονοβόρες διαδικασίες. Στη διασφάλιση παροχής υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών, ιδρύοντας 1.200 e- ΚΕΠ και νέους κοινωνικούς θεσμούς κοντά στον πολίτη. Στην καταπολέμηση της αδιαφάνειας με τη θεσμοθέτηση ισχυρών και ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου. Τα οφέλη βέβαια δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η χώρα θα εξοικονομήσει πόρους ύψους άνω του 1,2 δις €, που είναι εξαιρετικά σημαντικοί την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση δεν λέμε ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη, από 1/1/2011 θα λυθούν όλα τα προβλήματα μεμιάς. Λέμε όμως ξεκάθαρα και υποστηρίζουμε με σθένος ότι με τον Καλλικράτη έχουμε μια σοβαρή πιθανότητα να βγούμε από το τέλμα.

Ετοιμάζεστε για υποψηφιος Περιφερειάρχης;

Αυτό που πραγματικά επιθυμώ τούτη τη στιγμή, είναι να συμβάλλω στην επιτυχή έκβαση του ιστορικού εγχειρήματος για τη νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, μεγαλύτερη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη. Πάλεψα στο 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης μαζί με τους συνεργάτες μου για την ανάδειξη και την επιτυχία του θεσμού και δεν προτίθεμαι να συνταξιοδοτηθώ, σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες κοντός ψαλμός
αλληλούια ….

Κοιτάζοντας πίσω σας, τι είναι αυτό που θα κρατούσατε στα επόμενα βήματά σας;

Θα κράταγα τη συνετή διαχείριση στα οικονομικά μας που έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα, η Νομαρχία Πειραιά να μην έχει καμία δανειακή υποχρέωση και να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ. Την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες – τομές για τα δεδομένα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως ήταν οι επιχειρήσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων που είχαν καταλάβει αρχαιολογικούς χώρους σε Πόρο και Δοκό, οι αυθωρεί και παραχρήμα απολύσεις υπαλλήλων που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς στη Διεύθυνση Μεταφορών, οι έρευνες για τη νομιμότητα αποφάσεων χορήγησης Προνοιακών Επιδομάτων και η παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων όσων εξαπατούν συστηματικά το κράτος. Την τόλμη να συγκρουστούμε μετωπικά με οποιονδήποτε μικρό ή μεγάλο απειλούσε τα δικαιώματα των πολιτών - καταναλωτών με αποτέλεσμα σήμερα να μας σφίγγουν το χέρι και οι πολίτες και οι ελεγχόμενοι γιατί ξέρουν ότι ποτέ και για κανέναν δεν κάναμε διακρίσεις. Τη δημιουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους αδύναμους συμπολίτες μας, τον Πολυχώρο «Απόλλων» στα Καμίνια που έχει μετατραπεί σε πραγματική κιβωτό πολιτισμού με φήμη που ξεπερνά τα στενά όρια του Πειραιά, τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση των ελεύθερων χώρων. Θα κρατούσα με δυο λόγια όλα όσα με δίδαξαν οι ίδιοι πολίτες ότι επιθυμούν και προσδοκούν από έναν συνάνθρωπό τους που τους εκπροσωπεί στα κοινά.