Μαϊ2
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΕΘΝΟΣ»
2/5/2010 11:06:00 πμ
«Η ανάπτυξη περνά στην Περιφέρεια, οι υπηρεσίες στον Δήμο»

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα. Ποια τα οφέλη από την υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης» για την εθνική οικονομία;

Το ζητούμενο για τη χώρα δεν είναι αν θα αποφύγει των πτώχευση. Ένα τέτοιο ζοφερό ενδεχόμενο φαίνεται πια πάρα πολύ απίθανο μετά την διαμόρφωση του ύψους της βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα σε πρωτοφανώς μεγάλα επίπεδα.
Το ζητούμενο για τη χώρα είναι ακριβώς να μην αφήσει αναξιοποίητη αυτή την ευκαιρία που δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα, χωρίς το άγχος των κερδοσκοπικών πιέσεων των αγορών, να προχωρήσουμε σε μια ριζική ανατροπή όλων εκείνων των θεσμών και συνηθειών που δυναστεύουν το μέλλον μας.
Με αυτή την έννοια, τα οφέλη απο την υλοποίηση του προγράμματος ¨Καλλικράτης¨είναι ανάλογα με τα οφέλη που θα προκύψουν για την εθνική οικονομία απο τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του νοήματος όλης αυτής της προσπάθειας.


Πολλοί νομάρχες θεωρούν ότι οι δήμοι αποκτούν ισχυρές αρμοδιότητες ενώ οι αιρετές περιφέρειες όχι. Τι τους απαντάτε;

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» διέπεται από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σειρά από μια βασική αρχή. Οτιδήποτε αφορά την ανάπτυξη περνά στην περιφέρεια και οτιδήποτε αφορά την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες περνά στον Δήμο. Τόσο απλά. Έτσι, βλέπουμε για πρώτη φορά να περιέρχονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού αναπτυξιακές αρμοδιότητες, όπως των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ και των Υγειονομικών Περιφερειών, να περιέρχονται σημαντικές αρμοδιότητες σε ζητήματα περιβάλλοντος, διαχείρισης απορριμμάτων, συγκοινωνιών, ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Οι ΟΤΑ β’ βαθμού επομένως δεν αποδυναμώνονται, ασχολούνται με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, περνούν σε άλλη φάση λειτουργίας και όσοι δεν το βλέπουν μάλλον μένουν μετεξεταστέοι.

Το πρόγραμμα Καλλικράτης με ποιές πολιτικές ενισχύει την αποκέντρωση, φέρνει αυτό που λέμε την τοπική εξουσία κοντά στον λαό;

Με τον «Καλλικράτη» ενισχύεται η υπόσταση των ζωντανών κυττάρων της τοπικής κοινωνίας, του χωριού στην περιφέρεια και της γειτονιάς στην πόλη, αφού συγκροτούνται τοπικές κοινότητες και συμβούλια. Στους νησιωτικούς, μάλιστα, δήμους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται κυριολεκτικά σε τοπικό κυβερνείο, όπου ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετείται επί τόπου χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται έξω απ’ αυτόν. Και θα πρέπει να προσθέσουμε σ’ αυτό τη σημασία 1.200 νέων e-ΚΕΠ που θα κάνουν τη ζωή των δημοτών ευκολότερη.


Ποια καλή πρακτική από τη θητεία σας στη Νομαρχία Πειραιά θα κρατάγατε και θα μεταφέρατε στον νέο θεσμό;

Τη συνετή διαχείριση στα οικονομικά μας που έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα, η Νομαρχία Πειραιά να μην έχει καμία δανειακή υποχρέωση και να μην χρωστά ούτε ένα ευρώ. Την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες – τομές για τα δεδομένα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως ήταν οι επιχειρήσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων που είχαν καταλάβει αρχαιολογικούς χώρους σε Πόρο και Δοκό, οι αυθωρεί και παραχρήμα απολύσεις υπαλλήλων που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς στη Διεύθυνση Μεταφορών, οι έρευνες για τη νομιμότητα αποφάσεων χορήγησης Προνοιακών Επιδομάτων και η παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων όσων εξαπατούν συστηματικά το κράτος. Την τόλμη να συγκρουστούμε μετωπικά με οποιονδήποτε μικρό ή μεγάλο απειλούσε τα δικαιώματα των πολιτών - καταναλωτών με αποτέλεσμα σήμερα να μας σφίγγουν το χέρι και οι πολίτες και οι ελεγχόμενοι γιατί ξέρουν ότι ποτέ και για κανέναν δεν κάναμε διακρίσεις. Θα κρατούσα με δυο λόγια όλα όσα με δίδαξαν οι ίδιοι πολίτες ότι επιθυμούν και προσδοκούν από έναν συνάνθρωπό τους που τους εκπροσωπεί στα κοινά.

Ποια πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ;


Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων δεν μπορεί να είναι άλλα από αυτά των ίδιων των πολιτών. Και από τη στιγμή που οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές βάζουν στο περιθώριο πολιτικούς συσχετισμούς, από τη στιγμή που αξιολογούν πέραν των παρατάξεων, τη διαδρομή, την προσφορά των υποψηφίων στα κοινά του τόπου τους, την αξιοπιστία και πληρότητα του προγραμματικού τους λόγου, πρέπει να επιλεγούν οι άριστοι και όχι οι αρεστοί. Πρέπει να επιλεγούν όσοι θα συμβάλλουν ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι νίκη της δημοκρατίας της διαφάνειας , της συμμετοχής και όχι πεδίο εκδήλωσης άγονων μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.