Απρ14
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ
14/4/2010 1:51:00 μμ
Φίλες και Φίλοι,

Πραγματικά τέτοιες στιγμές, η εικόνα μιλά από μόνη της για το όνειρο που έγινε επιτέλους πραγματικότητα και στέλνει σε όλους το μήνυμα. Το μήνυμα ότι αυτοδιοίκηση και πολίτες, πολίτες και αυτοδιοίκηση, μπορούμε να δώσουμε στη ζωή μας την ποιότητα που τόσο μας λείπει.

Για άλλη μια φορά, αποδείξαμε και αποδείξατε, επιβεβαιώσαμε και επιβεβαιώσατε ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το γκρίζο που μας περιβάλλει, να κάνουμε την πόλη, τη γειτονιά, τη συνοικία μας πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, πιο όμορφη.

Και αναμφίβολα δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση για όσους στέκονται φοβικά και κινδυνολογικά απέναντι στο νέα αυτοδιοικητική εποχή που γεννιέται, απ’ αυτό το μεγάλο έργο για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας, που με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε σήμερα.

Μετατρέψαμε ένα πολύ σημαντικό ελεύθερο χώρο που για χρόνια βίωνε την εγκατάλειψη και το μαρασμό, σε ένα πλήρως οργανωμένο πάρκο πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε ένα πάρκο αναψυχής και διαφυγής από τη τσιμεντόπληκτη καθημερινότητά μας, κερδίζοντας ένα ακόμα κορυφαίο στόχο υπέρ του πολίτη που ζει στην Αθήνα, τον Πειραιά, τους Δήμους, τις συνοικίες και τις γειτονιές του Λεκανοπεδίου.

Σε μια ταλαιπωρημένη Αττική που λίγες πλέον επιλογές ποιότητας έχει να μας προσφέρει, εμείς κάναμε την υπέρβαση, δίνοντας, όπως πάντα, τον καλύτερο μας εαυτό και κάτι παραπάνω!

Και οφείλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου εργαζόμενους στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Πειραιά, που δούλεψαν με όρεξη, με πείσμα, με επιστημονική υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, για να φτάσουμε σ’ αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα.

Το Αττικό Άλσος, σήμερα:

 με την καλαίσθητη περίφραξη του,
 με τους υπέροχους χώρους περιπάτου και αναψυχής που διαθέτει,
 με τις πλούσιες διαδρομές πρασίνου και το βοτανικό περίπατο,
 με το ανακαινισμένο πολυσήμαντο θέατρο,
 με τους αναγεννημένους αθλητικούς χώρους και τις νέες σύγχρονες παιδικές χαρές,
 με τις κατάλληλες υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, ή μειωμένη κινητικότητα όπως οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του ρημαγμένου και εγκαταλελειμμένου χώρου, του χθες.

Μπροστά μας έχουμε ένα πραγματικό στολίδι για την ευρύτερη περιοχή, ένα σύγχρονο και πρότυπο πάρκο με υλικά απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον που ανοίγει την αγκαλιά του για να μας προσφέρει αυτό που λείπει από τη ζωή όλων μας: Πράσινο, Οξυγόνο, Ποιότητα.


Ειλικρινά νοιώθουμε ξεχωριστά υπερήφανοι που συμβάλλαμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Και θέλω να προσθέσω και τούτο. Για εμάς δεν είχε και δεν έχει καμία απολύτως σημασία που η διαχείριση του Αττικού Άλσους δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Πειραιά. Δεν έχει σημασία που το Άλσος δεν βρίσκεται στα όρια της περιοχής ευθύνης μας. Το έργο της ανάπλασής του, αφορούσε το περιβάλλον, αφορά το κοινό σπίτι όλων μας. Και για το σπίτι μας εμείς μεριμνήσαμε, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, υλοποιώντας με την αρωγή του έμπειρου δυναμικού των τεχνικών μας υπηρεσιών, ένα έργο άρτιο, λειτουργικό και χρήσιμο στους πολίτες.

Τους ευχαριστώ λοιπόν, για άλλη μια φορά, για την πραγματικά εξαιρετική δουλειά που έκαναν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Υπερνομαρχίας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Φώφη Γεννηματά που από το τιμόνι της Υπερνομαρχίας έδωσε τον αγώνα για τη ένταξη του έργου στο Γ΄ΚΠΣ αλλά και καθημερινές μάχες για να μη χαθεί το όνειρο της περιβαλλοντικής αξιοποίησής του Αττικού Άλσους. Και βεβαίως την Ντίνα Μπέη που συνέχισε, το κοινό μας στόχο να αποδώσουμε στους συμπολίτες μας αυτόν τον σημαντικό πνεύμονα ζωής.


Μα πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς, τους συμπολίτες μας, που μας γεμίζετε με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση με πάθος να παλέψουμε ακόμα πιο δυναμικά και να διεκδικήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την ποιότητα ζωής που σας αξίζει. Αυτός ο υπέροχος χώρος που καμαρώνουμε σήμερα, ανήκει σε όλους εσάς και σε κανέναν άλλον. Χαρείτε τις ανάσες οξυγόνου, ομορφιάς και γαλήνης που προσφέρει.

Μόνο ένα πράγμα θέλουμε να ζητήσουμε από εσάς. Σας παρακαλούμε να το προφυλάξετε. Να διατηρήσετε και να διατηρήσουμε όλοι μαζί αυτή την εικόνα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το σπουδαίο έργο, είναι το επιστέγασμα των κοινών προσπαθειών μας να αλλάξουμε το αστικό μας περιβάλλον, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για εμάς, μα κυρίως για τα παιδιά μας.


Ευχή και όραμά μας, η ανάπλαση του Αττικού Άλσους να δώσει την αφορμή ώστε όλοι οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι της Αττικής, στο Γουδί, στο Ελληνικό, στη Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας – Κερατσινίου, να ανακηρυχθούν μητροπολιτικά πάρκα και να δρομολογήσουν προσπάθειες για την περιβαλλοντική αξιοποίηση των εν δυνάμει ελεύθερων χώρων.

Σας ευχαριστώ