Μαρ3
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ
3/3/2010 1:49:00 μμ
Κυρίες και κύριοι,


Καταρχήν θα ήθελα και από τη μεριά μου να ευχαριστήσω τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος για την πρόσκληση στη σημερινή σύσκεψη με αντικείμενο την προστασία του δασικού μας πλούτου, πολύ δε περισσότερο για το έγκαιρο της πραγματοποίησής της.

Η σημερινή μας συζήτηση μπορεί να περιστρέφεται γύρω από την ερχόμενη θερινή περίοδο κατ’ ουσίαν όμως ξεπερνά το σήμερα, το τώρα, και αφορά την ίδια την επιβίωσή μας, το μέλλον του τόπου μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Μέλλον που κατά κοινή ομολογία οι ίδιοι έχουμε κάνει πιο επισφαλές μετά τα μεγάλα πλήγματα που υπέστη το περιβάλλον μας και ειδικά την τελευταία τριετία, με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ηλεία, Αττική και αλλού, τότε που η περιβαλλοντική καταστροφή ξεπέρασε τους χειρότερους εφιάλτες μας και συνοδεύτηκε από την ανείπωτη τραγωδία της απώλειας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Δεν θα παρελθοντολογήσω, όμως νομίζω οφείλουμε στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν άδικα σε πυρκαγιές να μην κλειδώσουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτά τα τραγικά γεγονότα αλλά να τα έχουμε πάντα ως το μέτρο για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας.

Και λέω «μας» διότι η καθολική παρουσία σήμερα εδώ εκπροσώπων από πολλούς φορείς, δείχνει ότι η προστασία του δασικού μας πλούτου δεν είναι υπόθεση «μιας μόνο αρχής».

Πρόκειται για μια προσπάθεια που στηρίζεται από τα θεμέλιά της στις αρχές της συλλογικότητας, της συνεργασίας και στο υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που μας διέπει όλους, μ’ έναν και μόνο στόχο:
• Να προστατέψουμε τον δασικό μας πλούτο και τους συμπολίτες μας με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Γιατί οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς και πάνω από όλα έγκαιρη και άρτια προετοιμασία, υψηλό επίπεδο συντονισμού που θα οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα ασφάλειας.

Με δυο λόγια, προσδοκούν υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα για την προστασία του δασικού μας πλούτου, της περιουσίας και της ακεραιότητάς τους.

Ο κορυφαίος αυτός στόχος κατά τη γνώμη μου κρίνεται και διακυβεύεται σε τρία διαφορετικά πεδία.

• Το πρώτο πεδίο είναι αυτό της πολιτικής βούλησης, εκεί που η Πολιτεία μέχρι πρότινος υπήρξε δίγλωσση και ανίκανη να γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα έργα και τα λόγια της. Και απόδειξη αυτής της διγλωσσίας ήταν τα χίλια μύρια παραθυράκια στην περιβαλλοντική νομοθεσία, η μη κύρωση των δασικών χαρτών, η μη ύπαρξη μέχρι πριν από λίγους μήνες αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, ακόμη και η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος με τον τρόπο και το σκεπτικό που επιχειρήθηκε. Και αυτό διότι ο δασικός πλούτος θεωρούνταν λίγο πολύ ανεξάντλητος και αναλώσιμος, αντιμετωπιζόταν ως εμπόδιο για την ανάπτυξη και όχι ως αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο για την πρόοδο και ευημερία του τόπου μας. Πιστεύω ότι σήμερα όλα ανατρέπονται, όλα αλλάζουν.

• Το δεύτερο πεδίο είναι αυτό της πρόληψης και προστασίας του δασικού μας πλούτου. Μέχρι σήμερα η ελλιπής και καθυστερημένη χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση, η σύγχυση, η ασυνεννοησία και η δημοσιοϋπαλληλίστικη λαγνεία ορισμένων που βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος έχουν ως αποτέλεσμα η έννοια πρόληψη να ακούγεται ως ανέκδοτο. Με τις λίγες εξαιρέσεις που υπάρχουν, δυστυχώς απλά να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

• Και το τρίτο πεδίο είναι αυτό της πυρόσβεσης, της προστασίας των δασών, της ζωής και περιουσίας των συμπολιτών μας. Αν και δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσω για ζητήματα επιχειρησιακά, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχουμε αποτύχει και εκεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε καλοκαίρι οι πυροσβέστες, οι εθελοντές μας δεν δίνουν και το είναι τους για να σώσουν δάσος, ζωές και περιουσίες πολιτών. Αλλού είναι το πρόβλημα και όχι στην αυτοθυσία των πυροσβεστών. Δεν θα ξεχάσω το καλοκαίρι που μας πέρασε στις φωτιές της ΒΑ Αττικής που άκουγα από το ραδιόφωνο έναν ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού που έκανε έκκληση γιατί δεν ξέρω και εγώ πόσες ώρες περίμεναν μέσα σε λεωφορείο του Ναυτικού προκειμένου να τους πουν που θα πάνε να βοηθήσουν και τι θα κάνουν.

Σε αυτά τα πεδία πρέπει να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε, που είναι πεδία κρίσιμα για την προστασία του δασικού πλούτου γενικά για την χώρα μας και πολύ κρίσιμα για περιοχές που δέχονται ισχυρές οικιστικές πιέσεις όπως είναι για παράδειγμα η Περιφέρεια της Αττικής.

Η Αττική κάθε καλοκαίρι πολιορκείται από τις πυρκαγιές και αυτό δεν είναι υπερβολή, δεν είναι σχήμα λόγου με αποτέλεσμα πλέον το λεκανοπέδιο να βιώνει τις ορατές συνέπειες της απώλειας δασικού πλούτου, όπως είναι η αλλαγή του μικροκλίματος, η αύξηση ρυπαντικών φορτίων, η απογύμνωση και διάβρωση των εδαφών, το αυξημένο ενδεχόμενο πλημμυρών.

Ανάχωμα σε τέτοιου είδους λογικές μπορεί να μπει μόνο εάν «κοπεί η όρεξη» στους επιτήδειους εξ αρχής, μόνο εάν γίνει σαφές ότι η Πολιτεία δεν παίζει με θέματα προστασίας των δασών μας.

Και μια τέτοια προσπάθεια είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ για τα καμένα της Αττικής την οποία υποδεχτήκαμε με ικανοποίηση, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τον δασικό μας πλούτο.

Εγώ μάλιστα θα πάω ένα βήμα πιο πέρα και θα πω ότι η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης πρέπει να στηριχτεί από όλους μας ώστε η θεσμική θωράκιση να συνεχιστεί :

• με την κύρωση των δασικών χαρτών
• με την αναμόρφωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής λαμβάνοντας υπόψη την άποψη περί συνεκτικών και όχι ανοικτών πόλεων
• με την αναμόρφωση και ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών

Και βεβαίως στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό σε καιρούς οικονομικής κρίσης, με την ενίσχυση των δασικών και πυροσβεστικών μας υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα που τόσο έχουμε ανάγκη.

Από τη μεριά μας θέλω να γνωρίζετε ότι στη Νομαρχία Πειραιά έχουμε όλα αυτά τα χρόνια δώσει το στίγμα μιας πολιτικής για την προστασία των δασών μας που δεν στέκεται σε θεσμοθετημένες αρμοδιότητες.

Και για όσους τυχόν απορούν θέλω να τονίσω ότι στη Νομαρχία Πειραιά έχουμε σημαντικό ποσοστό δασικών εκτάσεων. Νομαρχία Πειραιά δεν είναι μόνο ο Πειραιάς και οι όμοροι δήμοι. Είναι η Σαλαμίνα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όλη η επαρχία της Τροιζηνίας, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Ποτέ λοιπόν δεν λειτουργήσαμε με γραφειοκρατικό σκεπτικό αλλά έχοντας πάντοτε κατά νου πως θα συνδράμουμε στην κοινή προσπάθεια τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και επίπεδο της πυρόσβεσης, της καταστολής.

Και το πετύχαμε. Με ποιον τρόπο;

1. Με την δραστική ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων μας
Αποκτήσαμε με εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από τα ίδια έσοδά μας και παραδώσαμε σε 5 Δήμους της περιοχής μας (Αίγινα, Πόρος, Σαλαμίνα, Τροιζήνα, Επαρχείο Κυθήρων) πέντε (5) τελευταίας τεχνολογίας και φιλικά στο περιβάλλον, πυροσβεστικά οχήματα προϋπολογισμού 750.000,00 €. Τα οχήματα αυτά είναι στη διάθεση των Δήμων μας και έχουν ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην κατάσβεση πυρκαγιών όπου και όποτε χρειάστηκε, και δεν ξέρω ίσως είμαστε η πρώτη νομαρχία που έχει στόλο 5 υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων 12 τόνων το καθένα.

2. Με την επιχορήγηση του ετήσιου δασικού προγράμματος της Δ/νσης Δασών
Η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης από την Πολιτεία του τεχνικού προγράμματος έργων των Δασικών μας Υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα πολλά αναγκαία και σημαντικά έργα όπως διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμοί, εργασίες συντήρησης υποδομών πυρόσβεσης να μην υλοποιούνται. Απέναντι σε αυτή την εικόνα εγκατάλειψης αποφασίσαμε να αντιδράσουμε και έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία και χρηματοδοτούμε τα τελευταία χρόνια από ίδια έσοδά μας τα αναγκαία έργα αποκατάστασης και προληπτικής παρέμβασης στις δασικές εκτάσεις της περιοχής μας που καταρτίζεται σε ετήσια βάση από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, μετά την υπογραφή των αναγκαίων προγραμματικών συμβάσεων. Ουσιαστικά έχουμε αναδειχθεί σε χορηγούς των Δασαρχείων που υπάγονται στην κρατική Περιφέρεια με αποτέλεσμα το 90 % των έργων που έχουν εκτελεστεί τα τελευταία χρόνια να είναι με χρηματοδότηση της Νομαρχίας. Το 2007 διαθέσαμε το ποσό των 900.000,00 € για τη χρηματοδότηση δασικών έργων τα οποία ολοκληρώθηκαν και αφορούσαν :
 Την κατασκευή αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων στο καμένο δάσος στο μεγάλο Νεώριο του Πόρου
 Την συντήρηση δασικού οδικού δικτύου στην Τροιζήνα, τον Πόρο, την Αίγινα, το Αγκίστρι, το δάσος του Αγ. Νικολάου στη Σαλαμίνα και τη δημιουργία αντιπλημμυρικών ζωνών
 Την εγκατάσταση 14 υδατοδεξαμένων στην Αίγινα, 5 υδατοδεξαμενών στο Αγκίστρι και 3 υδατοδεξαμενών στο δάσος Αγ. Νικολάου της Σαλαμίνας
 Ενώ το 2008 και το 2009 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε τη διάθεση ποσού 2 εκ. € (1 εκ € για κάθε έτος) και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη Νομαρχία Πειραιά και το αρμόδιο Υπουργείο για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών.
Δυστυχώς βέβαια - και θέλω να το σημειώσω αυτό - το τέρας της γραφειοκρατίας για ακόμη μια φορά αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειές μας. Αρκεί να σας πω ότι εδώ και έξι μήνες από τον περασμένο Ιούνιο προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη για να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τώρα με το ΥΠΕΚΑ και ακόμη περιμένουμε. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής, ρητή εντολή της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να γίνονται έγκαιρα τα αναγκαία δασικά έργα. Να μην κολλάμε στα επουσιώδη και χάνουμε τα ουσιώδη. Και αυτό είναι ένα καμπανάκι κινδύνου και ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.
Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε την ανάγκη έγκαιρης χρηματοδότησης αυτοδιοίκησης και συνδέσμων έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος καθαρισμού των δασών. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος έτσι ώστε οι χρηματοδοτήσεις να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που τους δόθηκε και όχι για άλλον.

3. Με την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ
Διασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από του ΕΣΠΑ του έργου της ανάπτυξης ενός Αυτόνομου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων της Νομαρχίας Πειραια συνολικού προϋπολογισμού 800.000 €, το οποίο ενέκρινε η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Αντικείμενό του έργου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες για την αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων σε όλα τα στάδια του φαινομένου που αφορούν την προστασία, έγκαιρη ενημέρωση, διαχείριση, εκτίμηση και αποκατάσταση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Πυρκαγιών, ενός κέντρου επιχειρήσεων που θα μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά, έχοντας πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο να μπορεί να συντονίσει δυνάμεις από διαφορετικούς φορείς, να διαχειριστεί πόρους και προσωπικό, να προβλέψει με τη χρήση ειδικού μοντέλου και τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και την επέκταση της φωτιάς.

4. Με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Υλοποιούμε δράσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών μας, ενώ σε συνεργασία με τη μαθητική κοινότητα έχουμε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες αναδασώσεων στο όρος Αιγάλεω, στις Σπέτσες και αλλού.

Πέραν αυτών το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο με την άψογη λειτουργία του και τη συνεργασία όλων των μελών του έχει καταφέρει να διασφαλίσει την αποτελεσματική σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο προστασία των δασών μας, ενώ ταυτόχρονα η Νομαρχία Πειραιά και οι Δήμοι μας έχουμε δώσει το παρόν και έχουμε σταθεί έμπρακτα αρωγοί στις μεγάλες πυρκαγιές που πλήγωσαν την χώρα μας πέρσι στη ΒΑ Αττική και το 2007 στην Ηλεία. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην Π.Υ. και στις εθελοντικές μας οργανώσεις για τη συνεισφορά τους λόγο για τον οποίο έχουμε τιμήσει και έχουμε ενισχύσει την υπηρεσιακή τους ικανότητα με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Πειραιά είναι σε κατάσταση επιφυλακής επί 24ώρου βάσεως και σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους φορείς για τον συντονισμό και την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πυρκαγιών.

Πολιτική Προστασία η οποία έχοντας καταγράψει όλα τα χρήσιμα δεδομένα και στοιχεία όπως :
• τα μηχανήματα και οχήματα δήμων και ιδιωτών,
• τις ευπαθείς ζώνες για πυρκαγιές,
• τις δομές υγείας,
• τις εθελοντικές οργανώσεις,
• έχοντας προτείνει χώρους για καταυλισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων
• έχοντας προβλέψει την έγκριση πιστώσεων για τη ναύλωση μέσων για τη μεταφορά οχημάτων πυρόσβεσης στα νησιά μας
είναι σε θέση να παρέμβει, να ενεργοποιήσει δυνάμεις όπου και όποτε απαιτηθεί.

Στην ίδια κατάσταση ετοιμότητας είναι και οι τεχνικές μας υπηρεσίες προκειμένου να συνδράμουν για την τυχόν αποκατάσταση προβλημάτων .

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι οι περιβαλλοντικές πληγές της χώρας μας είναι πολλές και ανοιχτές και κάθε μέρα που περνά χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ίασης του νοσούντος περιβάλλοντος, μετρά αντίστροφα όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής μας αλλά και για την ίδια την επιβίωσή μας.

Είναι η ώρα λοιπόν να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, με μεγαλύτερη τόλμη, με πιο αποφασιστικές δράσεις για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών περιβαλλοντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας και ένα από αυτά είναι η προστασία του δασικού μας πλούτου.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η συμπόρευση όλων με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό, σχεδιασμό πάνω στον οποίο στη Νομαρχία Πειραιά είμαστε διατεθειμένοι να πορευτούμε συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία, με τις υποδομές, ακόμη και με τους πόρους που απαιτούνται για την προστασία των δασών μας.


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας